Aktuelno iz kulture

Džoni Dep i Džef Bek optuženi da su ukrali stihove za jednu od pesama na svom zajedničkom albumu

Komentari

Autor: Rolling Stone

06/08/2022

-

12:22

Džoni Dep i Džef Bek optuženi da su ukrali stihove za jednu od pesama na svom zajedničkom albumu
Album 18 - Copyright AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Džoni Dep i Džef Bek optuženi su da su ukrali tekst za jednu pesmu iz poezije izvesnog Slima Vilsona, piše Rolling Stone.

Pesma "Sad Motherfuckin’ Parade" koja se nalazi na novom albumu Depa i Beka pod nazivom "18" nekoliko stihova navodno pozajmljuje iz pesme "Hobo Ben" Vilsona, samoprograšenog prevaranta i svodnika, koji je služio zatvorsku kaznu za ubistvo i oružanu pljačku.

On je tokom boravka u zatvoru u Misuriju 1964. godine upoznao folk pevača Brusa Džeksona, koji je beležio njegove pesme i šaljive zdravice i objavio ih u svojoj knjizi "Get Your Ass in the Water and Swim Like Me" 1974. godine, a kasnije snimio i istoimeni album u kom je Slim izvodio svoja dela.

U zdravici "Hobo Ben", stoje sledeći stihovi:

"Ladies of culture and beauty so refined, is there one among you that would grant me wine? / I’m raggedy I know, but I have no stink / And God bless the lady that’ll buy me a drink. / Heavy-hipted Hattie turned to Nadine with a laugh / And said, ‘What that funky motherfucker really need, child, is a bath".

Nekoliko stihova iz pesme Depa i Beka se ponavljaju: "I’m raggedy, I know, but I have no stink", "God bless the lady that’ll buy me a drink", kao i "What that funky motherfucker really needs, child, is a bath", a Džekson, koji je inače i profesor Univerziteta u Bafalu, rekao je za Rolling Stone da nikad nije video tako nešto.

"Bavim se izdavaštvom već pedeset godina i ovo je prvi put da neko samo tako nešto otme i stavi svoje ime na to", rekao je Džekson.

Istini za volju, originalna autorska prava za pesmu "Hobo Ben" koja je prenošena usmeno, možda je i nemoguće upratiti. 

Džeksonov sin Majkl Li Džekson rekao je da istražuju moguće pravne opcije.

"Nemoguće je da je Džoni Dep ili bilo ko drugi mogao da sedne i smisli te stihove, a da ih ne uzme iz neke od verzija knjiga ili albuma mog oca u kojima su se pojavile", rekao je on.

Ipak, advokatica Kevin Džej Grin rekla je za isti magazin da je cela stvar možda pre etičko, nego pravno pitanje, budući da Džekson nosi prava na transkripte Vilsonovih zdravica, što bi moglo da ga učini jednakom autoru u američkom zakonu. 

On za album "18" nije imao lepe reči.

"Pročitao sam neke kritike i bio bih veoma posramljen da su upućene na neki moj album. Ali ako se album prodaje, Džoni Dep od njega zarađuje mnogo novca. Da li treba da ide njemu ili nekom mestu koje pomaže ljudima koji proizvode ovu kulturu?", rekao je Džekson za Rolling Stone.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura