Aktuelno iz kulture

Jovanka Višekruna Janković: Džon Malkovič se raduje dolasku u Zaječar

Komentari

Autor: Tanjug

05/08/2022

-

16:53

Jovanka Višekruna Janković: Džon Malkovič se raduje dolasku u Zaječar
FoNet/Promo - Copyright FoNet/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Slavni američki glumac Džon Malkovič odigraće predstavu "Paklena komedija: ispovesti serijskog ubice" 8. avgusta u 20.30 časova na Rimskoj carskoj palati Feliks Romulijani kod Zaječara, najavila je direkcija muzičkog festivala ArtLink u beogradskoj MTS Dvorani.

Holivudski glumac će nastupiti u okviru svoje evropske turneje, zajedno sa orkestrom Bečke akademije i Vroclavskim baroknim orkestrom, a u ekipi ovog pozorišno-muzičkog projekta nalaze se reditelj Majkl Sturminger, dirigent Martin Haselbok i dve dame, soprani - Suzan Langbein i Ken Reis.

Podsetimo, glumac, producent i režiser Džon Malkovič, bio je počasni gost 48. Festa, neposredno pre pandemije koronavirusa u februaru 2020. godine kada ga je zatvorio muzičko-scenskim performansom "Muzički kritičar".

Tada mu je uručeno specijalno priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

FoNet/Promo

 

Malkovič je dramski umetnik jugoslovenskog porekla, odnosno deda i baba sa tatine strane su mu rođeni u Hrvatskoj.

Jovanka Višekruna Janković, direktorka ArtLink festivala koji obeležava deset godina postojanja, izrazila je veliko zadovoljstvo što će biti realizovano gostovanje svetski popularnog glumca, što je rezultat višemesečnog zalaganja samog festivala i saradnje sa Narodnim pozorištem iz Zaječara.

"Festival ArtLink jeste muzički orijentisan, odnosno fokus je na muzici, koncertima, ali ima i interdisciplinarni pristup. Samim tim ovo je prvi put da za 10 godina ArtLinka gostuje jedan glumac. Logično, partner u ovom poduhvatu nam je pozorište. Sjajni glumac Džon Malkovič je osmislio sa rediteljem i dirigentom ovaj muzički teatar", navela je direktorka ArtLinka.

Ona je sa ponosom istakla da je menadžment glumca Malkoviča kontaktirao ArtLink povodom moguće saradnje, jer je festival od osnivanja postao internacionalni, i otkrila da su na svojoj turneji pored Finske, Austrije, Španije, Poljske, odabrali da nastupaju u Srbiji.

"Džon Malkovič i ekipa su bili veoma oduševljeni i uzbuđeni dolaskom na ovako atraktivno mesto na otvorenom kakva je Feliks Romulijana. Na ovaj način će Srbija biti prisutna na svetskoj kulturnoj mapi, a Romulijana zauzeti značajno mesto. Biće to vrhunski doživljaj u svakom smislu, pre svega zbog tako velikog glumca i cele predstave i zato što će se odigrati na tako divnom mestu, što je za svakog umetnika nešto posebno", izjavilla je Višekruna Janković, inače muzička umetnica - pijanistkinja.

Predstava "Paklena komedija" je zasnovana na istinitoj priči o serijskom ubici kojeg je društvo slavilo, iako je činio neverovatno okrutne stvari i nikada nije odgovarao za svoje zločine. Ova priča postavlja pitanja o pravosudnom sistemu, rehabilitaciji i konceptu iskupljenja.

Arije muzičko-pozorišnog spektakla su iz kompozicija Betovena, Mocarta, Gluka, Baha, i govore o stradanju i patnji žene, što je i tema same drame.

Ona je podsetila da je tokom aktuelnog 10. ArtLinka na istom mestu Feliks Romulijane gostovao brazilski pijanista Pablo Rosi, a i Višekruna Janković je imala duet koncert u Zaječaru sa egipatskim pijanistom Mohamedom Šamsom iz Njujorka, tako da je saradnja festivala i zaječarskog pozorišta već uspostavljena.

"Mesto kakva je Rimska carska palata na otvorenom je zaista sjajna, to je svakome fantastičan doživljaj, i Malkoviču je takav prostor bio inspiracija i motivacija da nam dođe. Kada se spoje ArtLink festival, pozorište i muzej, čine zajedno kulturnu baštinu i nasleđe, posebno povodom ovakvog gostovanja", zaključila je direktorka festivala.

Predstava "Paklena komedija" se održava u okviru ArtLink festivala i manifestacije "Zaječarsko kulturno leto" koje organizuju Narodni muzej "Zaječar" i Pozorište "Zoran Radmilović" uz pokroviteljstvo Grada Zaječara i podršku projekta EU za kulturno nasleđe i turizam koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ.

Na konferenciji su govorili i Vladimir Ðuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" i glumac Vujadin Milošević, direktor Narodnog muzeja "Zaječar".

Ðuričić je istakao da će Zaječar sa ovim događajem postati balkanska prestonica kulture i podsetio da su i druge svetske zvezde već gostovale u ovom gradu na čuvenoj Gitarijadi - engleski roker Bili Ajdol, škotski hard rok metal bend Nazareth, kao i britanska rok grupa Uriah Heep.

Takođe je naveo uspešne festivale Zaječara i Feliks Romulijane kao "Antika fest", "Dani Zorana Radmilovića", "Dani Romulijane".

Ulaznice za spektakl Džona Malkoviča su većim delom za stajanje u iznosu od 1.000 dinara, a svega 100 karata će biti za sedenje čija je cena 1.500 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura