Aktuelno iz kulture

"Zvuk vode" na Kalemegdanu: Jedinstveni ansambl "Janoška" otvara 10. ArtLink festival

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2022

-

12:44

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Deseti regionalni festival ArtLink počinje sutra koncertom ansambla "Janoška" od 19.30 na Kalemegdanu, a traje do 25. septembra. 

Koncerti osmišljeni u tematskom okviru festivala "Zvuk vode" biće priređeni u ambijentu najpoznatijih tvrđava našeg regiona. Nastojeći da ukažu na važnost obnovljivosti rečnih tokova i spomeničnog nasleđa, organizazori žele da u ovim posebnim ambijentima kroz muziku iznova oplemeni iskustvo slušalaca novim zvučnim izrazima.

Jovanka Višekruna Janković, predstavnica festivala ArtLink, za Euronews Srbija kaže da je ansambl Janoška jedna od najoriginalnijih grupa, ne samo u Evropi, nego i u svetu.

Promo Andreas BItesnich

Janoška ansambl

"Poznati su po svom stilu 'Janoška' koji su sami izgradili. Inače, oni su ozbiljni muzičari vrlo dobrog obrazovanja i vrlo talentovani, poreklom iz Slovačke koji rade improvizacije i svoje sopstvene aranžmane na poznata dela klasične muzike. Njihov repertoar je širok, ali način interpretacije je specifičan", objašnjava Višekruna Janković.

Posle nastupa Ansambla Janoška na velikoj festivalskoj sceni kod Pobednika, na Letnjoj sceni Nebojšine kule nastupiće Adi Nojhaus, potomak čuvenih klavirskih pedagoga i pijanista, Hajnriha i Stanislava Nojhausa. Za njim će, svega dva dana posle, beogradskoj publici se predstaviti i svestrana umetnička ličnost Luisa Ahiusa, kompozitora i pijaniste, pisca i muzičkog novinara, urednika važnih muzičkih publikacija na španskom govornom području.

"ArtLink festival postoji od 2004. godine i svih ovih godina mi smo se trudili da napravimo te neke veze, kao što samo ime kaže, sa umetnicima iz regiona, evropskih zemalja i šire i ne samo između umetnika, nego i između festivala", objašnjava sagovornica Euronews Srbija, ističući da koncept Art Link Festivala predstavlja i Festivalski Hub za Zapadni Balkan ispred Evropske festivalske asocijacije (EFA) u okviru projekta EFFE Label.

To je razlog zbog kog će Beograd i ovog puta ugostiti i neke od najpriznatijih svetskih solista, kao što su nemački čelista Jan Fogler i ruski violinista Fedor Rudin. 

Promo

 

"Oni će nastupiti sa regionalnim kamernim orkestrom 'Kamerata Balkanika' koji je rezultat saradnje mladih umetnika - ja mislim najboljih u regionu i posebna mi je čast što sa tim orkestrom nastupaju takvi solisti kakvi su Rudin i Fogler", rekla je Višekruna Janković. 

Ona ističe da je ideja da se festival održava na otvorenom nastala još pre kovida, ali da je pandemija ubrzala realizaciju.

"Inače, ideja o povezivanju umetnosti i prirode je nastala tokom proslave godišnjice Betovena kada su mnogi svetski festivali slavili prirodu kroz izvođenje Betovenove 'Pastoralne simfonije'. Naš festival je 2020. godine izveo tu simfoniju i usvojili smo moto 'Umetnici za prirodu'. Mislimo da je važno skrenuti pažnju i kreativnim pristupom osmisliti aktivnosti koje će povezati umetnost i prirodu", smatra naša priznata pijanistkinja, dodajući da će ove godine umetnici u svojim izvođenjima biti inspirisani vodom.

Ove godine festival će se održavati i u Crnoj Gori, u saradnji sa Kotor Art Festivalom i to 11. i 15. jula, dok ansambl "Kamerata Balkanika" i njihove goste očekuje serija koncerata u Skoplju, u Tirani, Varešu i Prizrenu.

Komentari (0)

Kultura