Aktuelno iz kulture

Kako je Bijonse postala jedna od najvećih zvezda svih vremena

Komentari

Autor: Euronews

07/08/2022

-

14:13

Kako je Bijonse postala jedna od najvećih zvezda svih vremena
Renaissance - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Planetarno popularna R'n'B pevačica Bijonse konačno je objavila svoj dugoočekivani sedmi album "Renaissance" koji je već dobio odlične ocene kritike.

Ona je ponovo proširila granice žanra dens uticajima devedesetih, afro motivima i soulom.

To je prvi solo album koji je objavila posle "Lemonade", mada je u međuvremenu sa mužem Džej Zijem objavila projekat "Everything Is Love", koji su potpisivali kao "The Carters" i snimke sa nastupa na festivalu Koačela 2018.

Uprkos tome što nije mirovala u poslednjih šest godina, Euronews piše da njen veliki povratak deluje "monumentalno".

Bijonse je ovog meseca bila na naslovnici britanskog Vogue magazina, prva je na trendingu na Twitter-u, a gotovo svi svetski mediji pisali su o njenom novom albumu.

Nastale su čak i teorije zavere da je njen omot albuma, na kom je njena fotografija na konju, predznak smaka sveta.

Mali je broj izvođača koji uspevaju da naprave takvu "pometnju" novim albumom. Među njih se ubrajaju Adel, Rijana, Tejlor Svift i još nekolicina imena, a za "Kraljicu B", put do toga nije bio lagan.

Hrabri izbori

Pre nego što je Bijonse postala "Bijonse" - ona je bila samo jedna od članica ženske grupe Destiny's Child. Ona je sa Keli Roland bila stalni član grupe, a za hit album "Survivor", koji ih je vinuo u nebesa, pridružila im se i Mišel Vilijams.

Od 1998. do 2004. grupa je objavila pet albuma prodatih u preko šezdeset miliona primeraka.

Međutim, na vrhuncu popularnosti, kada su svet obišli njihovi hitovi poput "Independent Women", "Survivor" i "Bootylicious", Bijonse je odlučila da se upusti u solo karijeru.

Rizik se isplatio. Njen debi solo singl "Crazy in Love" dospeo je na prvo mesto po slušanosti, baš kao i njen album "Dangerously in Love".

Donela je tada još neke hrabre odluke i pojavila se i u filmovima i to "Pink Panter" i "Dreamgirls".

Poigravala se sa različitim žanrovima i granama umetnosti, pa je 2013. objavila i svoj prvi vizuelni album objavila 2013. godine.

Konstantne inovacije

Ono što je svakako doprinelo magnetičnoj privlačnosti Bijonse je to što su njeni potezi potpuno nepredvidljivi.

Tako je nakon albuma "4" 2011. potpuno nestala s radara i pribegla gerilskim taktikama promovisanja muzike. 

AP/Joel C Ryan

 

"Kad je prvi put objavila njen album 'Bijonse' bez ikakve najave, potpuno je promenila način na koji razmišljamo o distribuciji muzike", kaže za Euronews Moli Marš, muzička novinarka.

"Još smo bili zaglavljeni u dvadesetom veku u predigitalnom načinu razmišljanja o tome kako treba da izgleda lansiranje albuma, a ona je postala prvi mejnstrim umetnik, koji je iskoristio prednost toga da niotkuda možete da objavite MP3", dodaje ona.

Efekat je bio, kao i sada sa "Renaissance", da mediji moraju da se utrkuju sa slušaocima i u isto vreme s njima dolaze do novih pesma.a

Vizualni album "Lemonade" objavljen je tako što je svaka od pesama imala svoj "film".

"Prepoznala je da veliki broj slušalaca sada prati muziku preko vizuelnih platformi kao što je YouTube. Naravno, manji umetnici su i ranije to radili, ali je ona od toga napravila mejnstrim", istakla je Marš.

Misterioznost

Deluje da većina umetnika danas mora da se utrkuje za pažnju javnosti, gostujući u brojnim emisijama, učestvujući u televizijskim programima i objavljujući redovno detalje o svom životu na društvenim mrežama.

Printscreen YouTube/Beyoncé

 

Ne i Bijonse. Iako se našla na naslovnici britanskog Vogue časopisa, ona nije neko ko je pod stalnim svetlom reflektora, pa se svaka informacija o njoj tretira kao prava dragocenost.

Iako je u braku sa još jednim uspešnim muzičarem, Džej Zijem, malo toga znamo o njihovom privatnom životu, kao i o njihovoj deci, naročito mlađim blizancima Rumi i Siru.

To je i jedan od razloga što su mnogi s pažnjom slušali tekst pesme "Sorry" sa njenog albuma "Lemonade" iz 2016. u kojoj se dotakla navodne Džej Zijeve prevare.

Od njenog pojavljivanja na inauguraciji Baraka Obame, pa i kada je ponovo okupila Destiny's Child na poluvremenu Super Boula, Bijonse odlično razume da će najveći trag ostaviti onda kada se na naslovnicama nađe zbog nečega što je stvarno veliko.

Besprekorna reputacija

Uprkos navodnim problemima u braku o kojima su mnogi govorili, Bijonse je godinama uspevala da zadrži besprekornu reputaciju i bude podalje od bilo kakvih kontroverzi.

Nedavno se doduše našla na udaru javnosti iz dva razloga. 

Prvi je taj što je u novoj pesmi "Heated" koristila reč "spaz" (odsustvo kontrole nad pokretima ili emocijama, u zavisnosti od konteksta), koju osobe sa invaliditetom mogu da smatraju uvredljivom, a zatim zato što je u pesmi "Energy" koristila sempl iz numere "Milkshake" koleginice Kelis, za šta nije tražila njenu dozvolu.

Iako u slučaju Kelis nije imala pravnu obavezu da je kontaktira, budući da ona nije vlasnik autorskih prava na "Milkshake", odmah je izbacila sporne delove iz pesme, a to je učinila i u "Heated".

Ipak, možda i najvažniji činilac u njenom uspehu je to što nikada nije dozvolila da kvalitet njenih pesama padne, piše Euronews.

profimedia

 

Svaki solo album je bio najslušaniji u Americi i važi za najplaćeniju crnu muzičarku svih vremena. 

Njeni albumi prodati su u više od 100 miliona primeraka širom sveta, ne uključujući onih šezdeset miliona sa Destiny's Child.

Osvojila je 28 Gremi nagrada, najviše u istoriji tog priznanja, a ima i najviše Gremi nominacija - trenutno 79.

Njen album "Renaissance" biće u celosti dostupan 26. avgusta na vinilu, CD-u i digitalno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura