Aktuelno iz kulture

Miona Marković: U filmu "Vera" tema Drugog svetskog rata prvi put nije ispričana arhetipski

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2022

-

15:36

Miona Marković: U filmu "Vera" tema Drugog svetskog rata prvi put nije ispričana arhetipski
Miona Marković: U filmu "Vera" tema Drugog svetskog rata prvi put nije ispričana arhetipski - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Miona Marković koja je govorila o svojoj ulozi u predstojećem filmu "Vera" i pripremi moderne opere po romanu Milene Marković "Deca" u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Marković je rekla da je u "Veri" tema Drugog svetskog rata prvi put ispričana iz vizure žene koja nije prikazana kao neka žrtva ili arhetipska "žena u ratu" kako smo navikli.

"Žena je glavni akter. To je Vera Pešić koju igra Jovana Stojiljković, a ja igram njenu drugaricu Kaću koju upoznaje u Beogradu kad dolazi u štampariju da radi", rekla je glumica.

Marković je za svoj lik rekla da je dete sa Čubure i potpuno je zaluđena ideologijom komunizma.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Volim epohe. Sam kostim, ambijent te odmah stavlja u nekakvu energiju. Neverovatno je dobro napisan tekst. Sigurno niko ne očekuje takvu vrstu filma", navela je Marković.

Prema njenim rečima, radnja se dešava u rasponu od 1939. do 1945. godine i "u svakom liku ima velika promena što je vrlo interesantno glumački".

"Imala sam utisak da umesto scenarija čitam knjigu sa jako puno likova, ali sve iz vizure Vere. Jovana je 'pokidala'", istakla je Marković.

Glumica je dodala da njena Kaća nije istorijska ličnost već "predstavlja celu jednu grupu ljudu koje je Vera verovatno sretala".

Marković je u gumačkoj ekipi koja u Narodnom pozorištu priprema predstavu "Deca" po istoimenom romanu poemi Milene Marković koji je dobio NIN-ovu nagradu. Književnica je inače tetka glumici koja kaže da se u roman poimence pominje sa ostalim članovima porodice.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Tako da zaista u mojoj glavi je nekako logično da igram ulogu. Ne igram sebe, niti nju (Milenu). Nema likova. Od tog romana je teško napraviti dramsku predstavu. Mislim da je ovo najbolji mogući početak za dramatizaciju 'Dece' da se napravi neka vrsta moderne opere, odnosno opereta", ocenila je Marković.

Prema njenim rečima, predstava "Deca" ima interesantan autorski tim u kome muziku i režiju potpisuje Irena Popović Dragović, koreograf je Igor Koruga, dramaturg Dimitrije Kokanov a Jelena Novak muzički dramaturg.

"Biće izuzetno neobično jer nismo navikli. Novak je nama pokazala video sa sižeima iz modernih opera u svetu. Kad shvatiš da se u Japanu radi hologram opera, u Amsterdamu VR opera... Neverovatno je koliko je to otišlo daleko, a kod nas tek počinje", rekla je Marković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura