Aktuelno iz kulture

Pronađen "grad mrtvih" s kraja 4. veka u vrtu barokne palate na Hvaru

Komentari

Autor: Euronews

22/06/2021

-

16:19

Pronađen "grad mrtvih" s kraja 4. veka u vrtu barokne palate na Hvaru
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi na Hvaru otkrili su kasnoantičku nekropolu, 20 grobova sa ostacima 32 osobe, od kojih su neki bili zakopani u keramičkim posudama. Ovaj "grad mrtvih", prema proceni stručnjaka, datira iz druge polovine 4. i prve polovine 5. veka nove ere.

Istraživači su otkrili ostatke na pročelju palate Radošević, građevine u baroknom stilu iz 17. veka na ostrvu Hvar, pored dalmatinske obale.

Stručnjaci objšanjavaju i da su sahranjivanja u keramičkim posudama bila uobičajena i neki smatraju da su bila rezervisana za novorođenčad i decu, kao i da uzrast ljudi čiji su ostaci pronađeni i sahranjeni ispod palate Radošević, tek treba da bude određena.

Dvomesečna iskopavanja podstaknuta su izgradnjom nove biblioteke i čitaonice na mestu palate, a tim je pomenutu nekropoli pronašao na površini od 65 kvadratnih metara.

Tipično za kasnoantičke sahrane, grobovi su obuhvatali one napravljene od amfora (visokih tegli sa dve ručke) i druge zemljane posude, konstrukcije od crepova i jednu zidanu grobnicu u kojoj su otkrivene kosti 12 kostura.

"Ono što posebno ističe ovu nekropolu jeste njena izuzetna očuvanost, kao i vrlo vredni i celoviti grobni nalazi. Većinu grobnih celina krasili su prilozi jednog ili više keramičkih krčaga i svetiljki, staklenih boca i posudica, novac i ostali sitni upotrebni predmeti", napisali su istraživači u izjavi.

Otkrića, dodaju oni, nagoveštavaju "potpuno nove uvide u lokalnu / regionalnu kasnoantičku proizvodnju keramike, kao i trgovinske veze, kroz dokumentovani uvoz, od kojih su neki prvi put zabeleženi na Jadranu".

Iskopavanja palate Radošević, dodali su, živopisno su pokazali "sav arheološki raskoš grobnih nalaza i pružaju nam, za sada, najdetaljniji uvid u pogrebne običaje tog perioda", dodali su.

Izgrađena na zapadnom kraju Hvara između 1670. i 1686. godine, palata je sagrađena za smeštaj Radoševića, hrvatske plemićke porodice.

Dizajnirana od strane hrvatskog arhitekte Ivana Krstitelja Škarpe, palata je izgrađena u baroknom stilu i odlikuje se karakterističnom fasadom sa sedam balkona koji gledaju na raskošni prednji vrt imanja. Danas zgrada ima status zaštićenog kulturnog dobra.

Komentari (0)

Kultura