Aktuelno iz kulture

Organizatori nisu prihvatili ultimatum pobednika Evrovizije: Kalush Orchestra neće nastupati na Sea Dance festivalu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/08/2022

-

18:11

Organizatori nisu prihvatili ultimatum pobednika Evrovizije: Kalush Orchestra neće nastupati na Sea Dance festivalu
Organizatori nisu prihvatili ultimatum pobednika Evrovizije: Kalush Orchestra neće nastupati na Sea Dance festivalu - Copyright Jelena Ivanović/EXIT/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski sastav Kalush Orchestra neće nastupati na Sea Dance festivalu, saopštili su organizatori i uklonili njihovo ime sa spiska ovogodišnjih učesnika.

Kako se navodi u saopštenju, budući da je Sea Dance festival odbio ultimatum Kalush Orchestra kojim je zahtevano otkazivanje nastupa jedne od najvećih zvijezda elektronske muzike današnjice Nine Kravic koja je poreklom iz Rusije, ovaj ukrajinski sastav neće nastupiti na festivalu. 

Do otkazivanja nastupa došlo je nakon što su Ukrajinci na svom Instagramu pozvali organizatore da otkažu nastup ruske umetnice Nine Kravic na šta su organizatori odgovorili saopštenjem u kom navode da "osuđuju rat u Ukrajini, ali da neće otkazivati izvođače zbog nacije, rase ili vere".

"Misija Sea Dance festivala, kao i svih Exit događaja, oduvek je bila promocija mira, jedinstva, ljubavi, multikulturalnosti i saradnje. Zbog nemile prošlosti koju, nažalost, dele jugoslovenski narodi, vrlo dobro znamo šta sve sa sobom nose ratovi, i da u njima uvek najviše ispaštaju nedužni ljudi. Snažno saosećamo sa svim žrtvama rata u Ukrajini, ali otkazivanje nastupa bilo kog izvođača isključivo na osnovu nacionalnosti, rase ili vere suprotno je vrednostima koju zagovara Sea Dance festival", navedeno je se u saopštenju organizatora tom prilikom.

Sastav Kalush Orchestra koji je nakon pobede na Evroviziji osvojio svetsku scenu, imao je zakazano gostovanje na ovogodišnjem Sea Dance festivalu u Crnoj Gori, a iz organizacije festivala su istakli da je njihova namera bila da ih ugoste još i pre njihove pobede na Evroviziji, jer su želeli da "podrže ukrajinske umetnike u ovako teškom trenutku za tu zemlju". 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura