Aktuelno iz kulture

Bitef festival počinje 23. septembra, otvara ga plesna predstava Jana Martensa

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2022

-

11:05

Bitef festival počinje 23. septembra, otvara ga plesna predstava Jana Martensa
Bitef festival počinje 23. septembra, otvara ga plesna predstava Jana Martensa - Copyright FoNet/PR

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnji Bitef festival biće otvoren 25. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i to plesnom predstavom "Svaki pokušaj će se završiti u skršenim telima i slomljenim kostima" koja je doživela veliki uspeh na festivalu u Avinjonu, belgijskog koreografa Jana Martensa, najavili su organizatori.

Ova predstava nije slučajno odabrana da otvori festival, jer uvodi publiku u tematiku ovogodišnjeg izdanja koja se bavi pitanjem rada, radnih prava i tržišta rada u svetu danas, sa posebnim akcentom na istraživanje rada u samim izvođačkim umetnostima.

Ovogodišnje izdanje Bitef festivala, pedeset šesto po redu, održaće se u Beogradu od 23. septembra do 2. oktobra pod sloganom "Mi - junaci rada svog".

U glavnom programu biće prikazano devet predstava vodećih domaćih, regionalnih, evropskih i svetskih pozorišnih autora iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva. Poseban kuriozitet 56. Bitefa predstavlja činjenica da će svi autori (osim onih domaćih) gostovati u Beogradu po prvi put.

U prologu festivala koji tradicionalno najavljuje tematske i estetske linije nastupajućeg programa i pravi kopču sa prethodnim izdanjem festivala, u Narodnom pozorištu u Beogradu biće prikazana predstava "(Nije) kraj sveta" u režiji najznačajnije svetske pozorišne rediteljke Kejti Mičel i produkciji berlinskog pozorišta Šaubine.

Ova predstava je ekološki osvešćena u pogledu teme ali i produkcije i uvodi potpuno novi, utopijski vid stvaranja pozorišta, a za šta se Kejti Mičel dosledno bori u svim svojim poslednjim radovima, praveći tako zaokret u svojoj ranije vrlo prepoznatljivoj poetici.

Kostimi i rekviziti su preuzeti iz ranijih predstava, scenografija izgrađena od reciklabilnih materijala, a struja za predstavu proizvodi se u njoj samoj, pedaliranjem dva specijalna bicikla.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura