Aktuelno iz kulture

Festival savremenog plesa i performansa od 23. avgusta u Novom Sadu

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2022

-

21:53

Festival savremenog plesa i performansa od 23. avgusta u Novom Sadu
Festival savremenog plesa i performansa od 23. avgusta u Novom Sadu - Copyright Studentski kulturni centar Novi Sad/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Festival savremenog plesa i performansa “Pokretnica” u svom 6. izdanju biće realizovan od 23. do 31. avgusta u SKCNS Fabrika u Novom Sadu, najavila je direkcija manifestacije.


Organizatori “Pokretnice” su - udruženje Praktikabl (platforma za savremenu umetnost i kulturu) i Studentski kulturni centar Novi Sad.

"Na festivalu se krećemo, razgovaramo, plešemo, podržavamo, delimo prakse i znanja i nalazimo nove načine i prostore da istrajavamo u našoj lokalnoj zajednici. Posle dve godine, koje pamtimo po prestanku javnih izvođenja i najviše vremena provedenog onlajn, želele smo da gledamo uživo i publici prikažemo radove drugih umetnika, naših saradnika i kolega iz Beograda i Zagreba, sa kojima smo se upoznale i povezale na prethodnim izdanjima Pokretnice", navode iz udruženja Praktikabl.

Ferstival će prezentovati performanse i predstave nastale u periodu pandemije, koji kritički promišljaju okruženje, svakodnevicu i umetničke prakse autora, a okupljaju ih teme bliskosti, ranjivosti, zajedništva, ostvarivanja kontakta ili otuđenja.

Ove godine, Pokretnicu će otvoriti perfoirmans “Pojmovnik Oduzimanja vremena” tandema Dunje Crnjanski i Frosine Dimovske, u utorak 23. avgusta od 20 časova u SKCNS Fabrici.

Posle onlajn izvođenja na Tanztage festivalu u Berlinu i na “Um(j)etnosti predavanja” u Kelnu tokom 2021, “Pojmovnik” će imati svoje prvo predstavljanje uživo u Novom Sadu.

Onda sledi predstava “Kolo” grupe “Neut”, “Blizina dodira” Igora Koruge, performans “Mrzim pozorište” Milene Minje Bogavac, komad “Ranjiva tijela” Ane Jelušić u saradnji sa Ninom Gojić i Martom Krešić i koreografkinjom Zrinkom Užbinec, kao i scensko delo “Strahovi malih razlika” Anne Javoran i Viktorije Bubalo.

Nina Gojić će, nakon uspešne radionice pisanja o plesu 2021, prirediti nastavak koji će preispitivati u kakvim sve odnosima mogu biti jezik/tekst i ples/koreografija.

Ana Dubljević će voditi radnu grupu kao uvod u promociju njene knjige “Feministički porno pejzaži”, koju će predstaviti u razgovoru sa Minom Petrić.

Osim glavnog izvođačko-edukativnog programa, održaće se i “Pokretnica matine”, radno jutro sa članicama kolektiva i gostima koji će podeliti iskustva umetničke prakse.

Pokretnicu su ove godine podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Komentari (0)

Kultura