Aktuelno iz kulture

Rundek održao prvi od tri koncerta u Botaničkoj bašti

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2022

-

23:36

Rundek održao prvi od tri koncerta u Botaničkoj bašti
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski rok muzičar Darko Rundek sa svojim sastavom “Rundek & Ekipa”, održao je prvi od tri rasprodata koncerta u beogradskoj Botaničkoj bašti “Jevremovac”.

"Dobro veče svima. Ponovo smo tu nakon godinu dana. Doneli smo vam "Tamni jorgovan" u Botaničku baštu, na ovako prelepo mesto gde ima 50 vrsta ptica, glista, jelenak, milijarde mikroorganizama", pozdravio je Rundek publiku na samom početku dvočasovnog koncerta i zasvirao "Tamni jorgovan".

Frontmen bivše jugoslovenske novotalasne grupe “Haustor”, čest gost Beograda i Srbije, prošle godine takođe je imao tri rasprodata koncerta u istom prostoru.

U organizaciji promoterske koncertne agencije “Long Play”, Rundek je promovisao i dalje aktuelni album "Brisani prostor", koji je izašao krajem decembra 2020.

"Izlazimo malo na 'Brisani prostor', najavio je Rundek i uz svoj specifičan vokal i gitaru sa ekipom je odredio dalji tok koncerta.

Ređale su se numere s poslednjeg albuma, gotovo čitav je odsviran - "Zovu te", "New World", "Mila", a Rundek se osećao da je "K''o duh", zapitao se zamišljeno "Tko su svi ti ljudi", i preispitao svoj "Unutarnji glas".

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Rundek je predstavio i hitove svog bivšeg rok benda “Haustor” i kolekciju svoje bogate solo karijere. Žanrovski nije jednostavno približiti i definisati njegovo stvaralaštvo, koje je na granici regea, bluza i roka, sličnog senzibiliteta sa svetskim imenima kao Sting ili Dejvid Birn.

Publika sjajno reaguje na Rundekove hitove solo karijere u kojima je pružio na poklon sopstvene "Ruke" uz "Makedo" i veoma upozoravajući "Apokalipso", obradu čuvene kompozicije "Aj, Karmela" (jedna od najpopularnijih pesama Republikanaca tokom Španskog građanskog rata 1936-1939. godine).

Set lista je obuhvatila i poetične naslove "Revolucija počinje na tanjuru", "Grane smo na vjetru".

Fanovi ipak i dalje najviše vole hitove "Haustora" koji nije dugo trajao (1979-1990), ali je iznedrio neprolazne stihove koji su se čuli i večeras - "Sejmeni", fatalna "Ena", posebno uvek dinamičan "Šejn", emotivna i divna numera uživo "Šal od svile", ili "Bi mog''o da mogu", a euforija redovno nastaje kad se čuju prvi taktovi "Uzalud pitaš".

Iako Rundek i Ekipa sviraju sve pesme na dosta drugačiji način, usporenijim tempom, pomalo razvučeno, u sasvim novim aranžmanima za koncert, to nimalo nije smetalo nepreglednoj reci posetilaca od nekoliko hiljada, koji su svi redom bili oduševljeni i uz puno ljubavi pevali sve stihove.

Darko Rundek je jedan od najvećih aktivista za zaštitu životne sredine i nastupi u Botaničkoj bašti za njega imaju veoma poseban značaj.

"Kao dobri gosti ostavljamo na kraju koncerta ovaj prelep prostor pristojno čist. Zato ste od nas dobili specijalne čaše za piće koje slobodno možete nositi kući", rekao je Rundek publici i taj postupak sa specijalnim čašama umetnik je uveo kao koncept prvi put na seriji od svojih pet koncerata u Domu omladine Beograda proleća 2019. godine.

Posle jednog bisa koncert od 130 minuta je definitivno završen, a naredni nastupi su sutra i u nedelju.

Komentari (0)

Kultura