Aktuelno iz kulture

"Preobražaj za ozdravljenje": Počinje 162. pozorišna sezona u Srpskom narodnom pozorištu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2022

-

15:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Povodom početka nove pozorišne 162. sezone upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov rekao je za Euronews Srbija da nova sezona počinje 29. avgusta, na platou ispred pozorišta. Kako je najavio, početak će bit obležen multimedijalnim programom, čiju režiju potpisuje Sonja Petrović. Ono po čemu će se ovaj start razlikovati od dosadašnjih, koji su bili obeleženi odabranim predstavama, jeste što će biti obeležen rezimeom prethodne i najavom naredne sezone.

Slogan prošlogodišnje pozorišne sezone bio je "Pozorište čine ljudi", dok je ovogodišnji "Preobražaj za ozdavljenje", koji se pre svega odnosi na duhovno ozdravljenje ljudi.

"Možemo da kažemo da smo zadovoljni onim čime smo završili sezonu", rekao je Stankov, precizirajući da je završeno renoviranje male scene, da je orkestar opere Srpskog narodnog pozorišta prvi put od 2005. godine dobio svoj instrumentarijum, kako i da je održano 18 premijera dramskih, operskih i baletskih predstava.

Najavio je i da početkom septembra sledi ono što su, kako je rekao, ostali dužni Beograđanima od prethodne sezone.

"To je veliki muzičko-scenski spektakl 'Karmina Burana'", precizirao je Stankov i naglasio da će se odigrati 2. septembra na Trgu republike, kao plod saradnje Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i ansambla Srpskog narodnog pozorišta.

Kako je dodao, jedan od najznačajnijih događaja ove sezone biće povratak Željka Lučića na domaću scenu, nakon brojnih nastupa u Metropolitenu i Milanskoj skali. On će pevati u "Rigoletu", 7. septembra u Novom Sadu i 10. septembra u Beogradu. 

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta je takođe najavio da će sezonu drame otvoriti, 7. septembra, predstava "Što na podu spavaš", a što se tiče baleta, kako je rekao, "ove sezone najavljuju premijeru "Kopelije", koja će se desiti u maju naredne godine".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura