Aktuelno iz kulture

Film "Bela buka" otvara festival u Veneciji: Sve je spremno za glamuroznih jedanaest dana na Lidu

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2022

-

12:30

Film "Bela buka" otvara festival u Veneciji: Sve je spremno za glamuroznih jedanaest dana na Lidu
79 Festival u Veneciji - Copyright Tanjug AP/Joel C Ryan/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Prestižni 79. Međunarodni filmski festival u Veneciji večeras će otvoriti film "Bela buka" Noe Baumbahasa i trajaće do 11. septembra.

Prvi put od početka pandemije koronavirusa jedan od najprestižnijih događaja u svetu filma održaće se bez ikakvih ograničenja, a velike zvezde šetaće crvenim tepihom na čuvenom Lidu punih 11 dana. 

"Nedostajali su nam atmosfera, raspoloženje, radost ljudi koji gledaju pravi talenat na crvenom tepihu", rekao je za Rojters direktor venecijanskog festivala Alberto Barbera povodom njegovog otvaranja.

Venecija je postala važna destinacija za producentske kuće, jer se njen festival odavno smatra neprikosnovenim tlem za lansiranje budućih favorita za Oskara, ali i novih zvezda.

Očekuje se da će ove godine svetla reflektora privlačiti Timoti Šalame, Ana de Armas, Sejdi Sink, Hari Stajls i Florens Pju ali i Penelope Kruz, Kejt Blanšet, Tilda Svinton, Kristof Volc i Sigurni Viver.

Dok Venecija okuplja filmove iz različitih zemalja i kultura, deluje da ove godine mnoga ostvarenja imaju sličnu temu - disfunkcionalne porodice koje se bore da prevaziđu traumu i haos.

"Pandemija je stvorila mnogo problema u porodicama i većina filmova koje prikazujemo na festivalu odražavaju ovu situaciju. Ton je zapravo prilično mračan”, primetio je prvi čovek Venecijanske smotre.

Film "Bela buka" reditelja Noa Baumbaha će večeras otvoriti 79. Venecijanski festival, u kome glume Adam Drajver i Greta Gervig.

Novo ostvarenje trebalo bi da pruži malo humora, jer prikazuje napore američke porodice da se nosi sa svakodnevnim životom čak i kada se suočava sa ekološkom katastrofom.

Drama "Sin" Florijana Zelera, sa Hjuom Džekmenom u glavnoj ulozi, prikazuje porodicu koja se bori da se ponovo ujedini nakon raspada i deo je planirane trilogije započete filmom "Otac" za koji je Entoni Hopkins osvojio Oskara 2021.

Naslov "Večna ćerka" prati umetnicu koju igra Tilda Svinton, dok se sa majkom suočava sa davno zakopanim porodičnim tajnama.

Projekat "Kit" kontroverznog režisera Darena Aronofskog (poznat po ostvarenjima "Pi", "Noa", "Rekvijem za snove"), prikazuje zaboravljenog glumca Brendana Frejzera kao gojaznog čoveka koji pokušava da se ponovo poveže sa svojom otuđenom ćerkom (Sejdi Sink, zvezda serije "Stranger Things"). 

"Tuđa deca" Rebeke Zlotovski, "Ljubavni život" Kođija Fukade, "Sveti Omer" Alis Diop, "Naše veze" Rošdija Zema - sve su to najnoviji filmovi koji u svojim scenarijima stavljaju aspekte porodičnog života u srce svojih drama, kao i "L'Immensita" autora Emanuela Krialezea, gde glavnu junakinju Klaru u Rimu '70-ih godina glumi dobitnica prošlogodišnje nagrade za najbolju glumicu - Penelope Kruz.

Jedan od najočekivanijih filmova sigurno je "Plavuša" Endrua Dominika u kojem glumica Ana de Armas, otelotvorljuje slavnu Merilin Monro.

Naslov "Plavuša" o čuvenoj holivudskoj glumici je zapravo jedan od četiri Netfliksova filma koji su u trci za prestižnu nagradu "Zlatni lav".

Dok je fokus na glavnoj nagradi, nekoliko filmova prikazanih van konkurencije postoji i nekoliko ostvarenja o kojima se poslednjih nedelja mnogo govor, kao što je triler "Ne brini, draga", u režiji Olivije Vajld gde pored nje igraju i Heri Stajls, Kris Pajn i Florens Pju.

Komentari (0)

Kultura