Aktuelno iz kulture

Pet filmova koje mnogi s nestrpljenjem očekuju na ovogodišnjem Venecijanskom festivalu

Komentari

Autor: Staša Rosić

08/08/2022

-

23:55

Pet filmova koje mnogi s nestrpljenjem očekuju na ovogodišnjem Venecijanskom festivalu
Pet filmova koje mnogi s nestrpljenjem očekuju na ovogodišnjem Venecijanskom festivalu - Copyright Prinstscreen YouTube/SearchlightPictures, Netflix, AP/Evan Agostini

veličina teksta

Aa Aa

Filmski festival u Veneciji počinje za nekoliko nedelja, a crveni tepih na Lidu dočekaće neke od najvećih zvezda kinematografije. 

U trci za "Zlatnog lava" takmiči se 23 filma, a među njima su i neka dugoočekivana ostvarenja, koja su već podigla mnogo "prašine". Jedno od njih je svakako "Blonde", biografski film o Merilin Monro, kao i kontroverzni film "Bones and All" italijanskog reditelja ostvarenje Luke Gvadanjina sa Timotijem Šalameom u glavnoj ulozi.

Predstavljamo vam pet naslova koje ljubitelji filma s nestrpljenjem očekuju:

"Bones and All"

Posle filma "Call Me By Your Name" iz 2017. koji je osvojio srca kritike i publike i vinuo u zvezde karijeru Timotija Šalamea, mladi glumac ponovo se vraća saradnji sa rediteljem Lukom Gvadanjinom u neobičnoj ljubavnoj priči.

AP/Vianney Le Caer

 

Ovog puta, glavni protagonisti su Li (Šalame) i Maren (Tejlor Rasel), dvoje mladih koji se zaljubljuju i putuju Amerikom na margini društva, zato što su - kanibali.

"Voleo bih da mislim da je 'Bones and All' ekstremno romantičan film i da se bavi romantikom koja postoji u svima nama i u vazama uopšte. Naravno, postoji i doslovni aspekt toga da je ovo film o ljubavnicima kanibalima, što je ekstremno na mnogo načina, ali ja mislim da je ekstremniji intenzitet osećanja kroz koje prolaze ovi ljudi - nemogućnost ljubavi", rekao je Gvadanjino u jednom intervjuu.

"The Banshees of Inisherin"

Reditelj i Oskarovac Martin Mekdonah ponovo je sarađivao sa glumcima Kolinom Farelom i Brendanom Glisonom, s kojima je postigao veliki uspeh u filmu "U Brižu" iz 2009. godine. Priča prati propast dugogodišnjeg prijateljstva između Padreka (Farel) i Kolma (Glison). 

Glavni protžive na izmišljenom irskom ostrvu Inišerin 1923. i Mekdonah obećava da će još jednom izbrisati liniju između komedije i tragedije.

"Želeo sam da ispričam priču o raskidu. To je kada stvari postanu neuporedivo gore od jednostavnog i tužnog početka. Želeo sam da film bude što je lepši moguć. Jer ako čujete za priču o dvojici likova koji gunđaju jedan na drugog, a nemate epsku lepotu, možda će vam to biti malo zamorno", rekao je reditelj o svom delu.

"White Noise"

Adaptacija istoimenog romana Dona Delila, "White Noise" je rediteljsko čedo Noe Baumbaha u kom glavne uloge igraju Adam Drajver i Greta Gervig. 

Tanjug AP/Brynn Anderson

 

"Bela buka", kako bi u doslovnom prevodu glasio naziv ovog filma, prati život članova jedne porodice koja pokušava da prevaziđe svakodnevne konflikte i egzistencijalnu krizu. 

Drajver je profesor studija o Hitleru, a njegov brak i život okreću se naglavačke, nakon što jedna nesreća dovede do ekološke katastrofe.

Film "White Noise" otvoriće takmičarski deo programa, ali i ovogodišnji Nujorški festival.

"The Whale"

Veliki povratak Brendana Frejzera na filmsko platno obeležiće film "The Whale" Darena Aronofskog, koji se bavi pitanjem gojaznosti. 

AP/Evan Agostini

 

Ostvarenje zasnovano na pozorišnoj drami Samjuela D. Hantera prati život engleskog učitelja (Frejzer) koji pati od gojaznosti i pokušava da se poveže sa svojom ćerkom (Sejdi Sink, zvezda serije "Stranger Things").

"Ovo je nešto sasvim drugačije od svega što sam do sada radio, ali iskreno, znam da će ostaviti trajan trag", rekao je u jednom intervjuu Frejzer.

"Blonde"

Prvi Netfliksov film sa odrednicom da "nije za mlađe od 17 godina" "Blonde" svetsku premijeru imaće na Venecijanskom festivalu. 

Ostvarenje zasnovano na istoimenom romanu Džojs Kerol Outs govori o životu Merilin Monro, od njenog detinjstva kao Norme Džin, preko ljubavnog života, karijere i ličnih previranja.

Od reakcija publike i prvih ocena kritičara u Veneciji, zavisi i budućnost filma reditelja Endrjua Dominika.

Više o filmu "Blonde" možete pročitati u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura