Aktuelno iz kulture

Goran Petrović laureat nagrade "Ramonda serbika" za doprinos savremenoj domaćoj prozi

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2022

-

12:34

Goran Petrović laureat nagrade "Ramonda serbika" za doprinos savremenoj domaćoj prozi
Goran Petrović - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada "Ramonda serbika" za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene književnosti dodeljuje se srpskom piscu i akademiku Goranu Petroviću.

Svečanost povodom uručenja nagrade biće upriličena u živopisnim predelima Sićevačke klisure na otvaranju 31. međunarodne Književne kolonije Sićevo, koja se održava od 13. do 18. septembra pod pokroviteljstvom Grada Niša i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Od ove godine u sazivu Saveta Književne kolonije Sićevo su Vladimir Pištalo, Zvonko Karanović, Gordana Mitić Živković, Marko Krstić i Tomislav Kostić, kao i Goran Stanković i Milena Mišić Filipović ispred Niškog kulturnog centra, gradske ustanove kulture koja je organizator Kolonije.

Na prvoj sednici Saveta imenovan je tročlani žiri za dodelu nagrade "Ramonda serbika" u kojem su pored Ljubivoja Ršumovića, prošlogodišnjeg laureata i Dejan Stojiljković i Dalibor Popović Pop.

U obrazloženju ovogodišnji žiri navodi da akademik Goran Petrović spada u red naših najboljih savremenih pisaca, njegov opus predstavlja jedan od najznačajnijih doprinosa savremenoj domaćoj prozi.

"Pisac modernog senzibiliteta, izvanrednog stila i živog jezika, nagrađivan, čitan i prevođen na više od četrdeset svetskih jezika, Petrović je autor bar dva klasika savremene srpske književnosti, a to su romani "Opsada Crkve Svetog Spasa" i "Sitničarnica 'Kod srećne ruke'" kao i niza izvanrednih proznih ostvarenja" navodi se u saopštenju.

Međunarodna književna kolonija Sićevo je najstarija takva književna manifestacija u ovom delu Evrope.

Njen osnivač je dr Mihajlo Ignjatović, nekadašnji niški pisac i književni prevodilac, a utemeljivači Kulturno prosvetna zajednica i Društvo književnika Niša.

Kolonija se od 1991. održava svake godine polovinom septembra u Sićevu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura