Aktuelno iz kulture

"Mi - junaci rada svog": Ruska pozorišna kritičarka Marina Davidova otvara Bitef

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2022

-

15:19

"Mi - junaci rada svog": Ruska pozorišna kritičarka Marina Davidova otvara Bitef
Bitef konferencija - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ruska pozorišna umetnica i kritičarka Marina Davidova, otvoriće 56. Bitef festival  koji će trajati od 23. septembra do 2. oktobra pod sloganom "Mi - junaci rada svog".

U okviru Glavnog programa selekciju čini devet predstava iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, Slovenije i Velike Britanije, a između ostalih, na programu će biti predstave nekih od najznačajnijih svetskih autora - Kejti Mičel, Jan Martens i Aleksander Zeldin.

Na nedavno održanoj konferenciji za medije predstavljen je celokupni program 56. Bitefa sa pratećim aktivnostima, na kojoj je dramaturg i književnik Miloš Latinović, direktor Bitef teatra i Bitef festivala, istakao je da je ostalo 23 dana do početka 56. izdanja.

"Nadam se da će festival u novom izdanju biti veoma uspešan i zanimljiv za publiku i stručnu javnost koja prati nove pozorišne tendencije", izjavio je Latinović.

Ivan Medenica, umetnički direktor i selektor Bitefa, detaljno je predstavio prateći program festivala.

Tanjug/Sava Radovanović

Ivan Medenica

Takođe je otkrio da će 56. Bitef 25. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu svečano otvoriti istaknuta ruska pozorišna umetnica i kritičarka Marina Davidova, koja je napisala otvoreno pismo protiv rata u Ukrajini.

Medenica je ispričao da je Davidova proterana iz Rusije, gde je bila uplašena za svoj život i slobodu, jer svakome ko se protivi ruskoj invaziji u Ukrajini, sledi 15 godina zatvora.

Direkcija Bitef festivala je izrazila podršku i da se manifestacija "Europrajd" svakako održi i nikako ne otkazuje, kako stoji u zvaničnom pismu koje je pročitao Medenica, jer bi se na taj način ukinula osnovna ljudska prava kao i pravo na protest.

Prateći program uključuje poznati festival savremenog cirkusa "Cirkobalkana" koji će početi ranije, već 20. septembra i trajaće do samog kraja Bitefa - 1. oktobra, na prostoru Luke Beograd.

Osim toga, razne domaće predstave će biti odigrane u programu “Bitef Polifonija” (25. septembar - 1. oktobar), a veliki IETM Beograd Planerni sastanak 2022 sa sloganom "Work Hard, Live Harder!” biće realizovan od 28. septembra do 2. oktobra u Mts Dvorani i drugim lokacijama.

Takođe u Mts Dvorani 26. septembra (17.00h) će biti predstavljeno digitalno izdanje knjige “Zbornik radova: Dramsko i postdramsko pozorište 10 godina posle” u sektoru “Bitef Biblioteka”, čiji je urednik upravo Ivan Medenica.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Besplatni programi uključuju i 29. septembra prezentaciju specijalnog izdanja magazina "Maska 209-210: YUFU 2.0. i Nova pošta", kao i 30. septembra Konferenciju "Jugofuturizam - Šuškanje trenerka budućnosti", na sceni Bitef Caffea u Bitef teatru.

Pol-Anri Prese - šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji, istakao je da je Bitef jedan od najstarijih i najprestižnijih festivala u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji na koji će od 23. septembra dolaziti "najbolje predstave, najbolji reditelji i glumci".

Piter Braun, direktor British Council-a za Srbiju i Zapadni Balkan, naveo je koliko je Bitef bio i ostao značajan za nekadašnji SFRJ, ali i za umetnike iz Velike Britanije koji su tokom više od pet decenija često gostovali na festivalu.

Braun je promovisao britansku predstavu "Ljubav" nagrađivanog autora Aleksandra Zeldina, koja će biti odigrana tri puta u dva dana na 56. Bitefu - 30. septembra (21h) i 1. oktobra (17h i 21h) na prostoru Plave hale Luke Beograd.

"Bitef predstavlja pravu istoriju svetskog pozorišta u malom i prostor za slobodu kritičkog mišljenja. Veliki britanski reditelj Piter Bruk gostovao je na Bitefu, a na žalost napustio nas je u 97. godini pre mesec dana", podvukao je Piter Braun.

Frank Bauman, direktor Gete instituta, izdvojio je nemačku predstavu "(Nije) kraj sveta", koja će biti uvertira otvaranju Bitefa, 23. septembra u beogradskom Narodnom pozorištu, na tekst Kris Buš, u režiji najznačajnije svetske pozorišne rediteljke Kejti Mičel, i produkciji pozorišta "Šaubine" iz Berlina.

Tanjug/Sava Radovanović

 

On je naveo da komad ima čak 234 scene u 90 minuta, veoma dinamičnim jezikom realizovan.

Ova predstava koja asocira da je možda već stigao kraj sveta, a da ga nismo ni svesni, jeste ekološki osvešćena u pogledu teme ali i produkcije i uvodi potpuno novi, utopijski vid stvaranja pozorišta, a za šta se Kejti Mičel dosledno bori u svim svojim poslednjim radovima, stvarajući tako zaokret u ranije prepoznatljivoj poetici.

Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta, govorio je o francuskoj predstavi "Gardien Party" tandema Valeri Mrežan i Muhameda elHatiba, koja pripoveda o šest čuvara muzeja i njihovim ispovestima publici, a na repertoaru je 26. i 27. septembra u Istorijskom muzeju Srbije.

Taj jednočasovni komad je rađen u produkciji teatra Zirlib iz Orleana (Francuska), a takođe i spomenuto delo "Ljubav" Aleksandra Zeldina, koje zatvara 56. Bitef, rađeno je u koprodukciji "A Zeldinkompani" iz Londona i "Odeon teatra" iz Pariza.

Komentari (0)

Kultura