Aktuelno iz kulture

"Ana Karenjina" u modernom ruhu: Beloruski pozorišni umetnici na sceni Madlenijanuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2022

-

13:05

"Ana Karenjina" u modernom ruhu: Beloruski pozorišni umetnici na sceni Madlenijanuma
"Ana Karenjina" u modernom ruhu: Beloruski pozorišni umetnici na sceni Madlenijanuma - Copyright Promo/Viktor Zaikovski

veličina teksta

Aa Aa

Muzička drama "Karenjina" osmišljena prema motivima romana velikog ruskog pisca Lava Tolstoja u izvođenju pozorišnog projekta "TriTformaT" iz Belorusije odigraće se 12. septembra na Velikoj sceni Madlenianuma s početkom u 19.30 časova.

Mlada rediteljka Tatjana Sambuk je zajedno sa kompozitorkom Darjom Garbuznjak napravila muzički komad po čuvenom klasiku, zaodenuvši ga u savremenu i potresnu ljubavnu priču, u muzičkom aranžmanu Zaslužnog kolektiva Republike Belorusije – Predsedničkog orkestra Republike Belorusije. Predstavu izvodi beloruski pozorišni projekat TriTformaT, na čijem je čelu poznata beloruska glumica Vera Poljakova-Makej. Ovaj eksperimentalni projekat je svoju premijeru imao u Minsku u Belorusiji, krajem 2021. godine. Predstava se titluje na srpski jezik.

Predstave Tatjane Sambuk u pozorišnom projektu "TriTformaT" iznenađuju svojim modernim osvrtom na klasiku. I ovde, u ovoj produkciji, junaci su obični ljudi našeg vremena: nose kožne jakne i patike, slušaju Lejdi Gagu i jedu burgere. Ljubavni problemi su bezvremeni, zato gledaoce čeka večna tužna priča o krhkosti ljubavi i nemogućnosti čoveka da vlada sobom, kada osećanja prevladaju.

Roman Lava Tolstoja "Ana Karenjina" već dugo godina inspiriše majstore scene i ekrana iz celog sveta na najsmelije eksperimente. Ni ova, beloruska produkcija, nije izuzetak. Dovoljno je reći da Karenjin u toku razvoja događaja jede hamburger iz američkog restorana, Kiti, Stiva i Ljevin liče na hipstere, a Doli podseća na junakinju modernih televizijskih talk-show emisija. Vronski se pojavljuje pred publikom u kožnoj jakni i patikama u liku rokera, dopunjujući sliku izvođenjem pesme Lejdi Gage.

Na sceni peva i Karenjina, čiju je unutrašnju muku i cepanje ličnosti veoma precizno prenela rukovodilac projekta, glumica Vera Poljakova, koja je vodeća beloruska pozorišna i filmska glumica, pevačica i TV voditeljka.

"Ova predstava govori o nama samima, o savremenim ljudima, o porodičnim vrednostima i o tome kako se zbog nekontrolisanih osećanja lako može uništiti porodica. Posle našeg nastupa, gledaocima nije žao Karenjine, ona je kažnjena što je između porodice i strasti izabrala ovo drugo. Pubila na kraju predstave žali dete i Karenjina", smatra glumica.

Kao kompozitor u ovoj produkciji nastupila je Moskovljanka Darja Garbuznjak, a muzičari Predsedničkog orkestra Republike Belorusije postali su njeni punopravni koautori. Karenjina je već treći zajednički projekat popularne minske trupe i talentovane mlade ruske rediteljke Tatjane Sambuk: ranije su već kreirali predstave"Tri sestre" i "Kneginjica Meri".

U predstavi igraju poznati pozorišni i filmski glumci: Zaslužna umetnica RB Vera Poljakova, Zaslužni umetnik RB Aleksandar Timoškin, Dmitri Egorov, Alesja Puhova, Jurij Baranov, Dmitri Klimovič, Margarita Kiselite, Gleb Rakitin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura