Aktuelno iz kulture

U Zagrebu predstavljeno reizdanje legendarnog albuma "Odbrana i poslednji dani"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2022

-

12:02

U Zagrebu predstavljeno reizdanje legendarnog albuma "Odbrana i poslednji dani"
U Zagrebu predstavljeno reizdanje legendarnog albuma "Odbrana i poslednji dani" - Copyright Promo/Karl Matulin

veličina teksta

Aa Aa

U zagrebačkom Muzeju savremene umetnosti održana je promocija reizdanja albuma na vinilu "Odbrana i poslednji dani" benda Idoli. Pored članova benda Srđana Šapera i Zdenka Kolara, promociji je prisustvovala i Dina, žena Vlade Divljana.

Direktor Croatia Records Želimir Babogredac osvrnuo se na jubilej 40 godina od izdavanja ovog albuma, dok su muzički kritičari: Hrvoje Horvat, Dragan Ambrozić i Zorica Kojić govorili o njegovom značaju čija aktuelnost ne prestaje ni posle četiri decenije.

Album "Odbana i poslednji dani"  proglašen je najboljim rok albumom svih vremena od strane rok kritičara sa područja bivše Jugoslavije, kao i hrvatskog izdanja magazina "Roling Stone". Zanimljivo, reizdanje ovog albuma na vinilu bio najprodavaniji nosač zvuka poslednjih nedelja u Hrvatskoj.

Uz 180-gramski vinil s pesmama remasterizovanim s originalnih magnetofonskih traka, luksuzno pakovanje novog izdanja sadrži i bogatu knjižicu na 24 stranice sa intervjuima članova Idola - Srđanom Šaperom, Zdenkom Kolarom i Nebojšom Krstićem, kao i poslednji intervju s Vladom Divljanom koji je objavljen za "Rolling Stone Hrvatska".

Tu su i tekstovi muzičkih kritičara Dragana Ambrozića, Petra Janjatovića i Aleksandra Žikića, kao i  prvi put na jednom mestu tekstovi svih pesama i memorabilije iz bogate arhive Jugotona, odnosno Croatia Recordsa i privatne arhive Srđana Šapera.

Među njima su i originalni rukopisi određenih pesama, kao i fotografije Goranke Matić i Gorana Vejvode. Likovno oblikovanje reizdanja potpisuje Darko Kujundžić.

"Odbrana i poslednji dani" polako je nagoveštavao kraj Novog talasa, rađanje novih muzičkih pravaca, ali nažalost i početak kraja Idola koji su objavili još samo pop album "Čokolada" godinu dana kasnije.

Originalni album Jugoton je izdao 1982. godine, a hrvatski Jutarnji list piše da na tržištu polovnih ploča dostiže cenu od 7.000 pa do preko 20.000 dinara. 

Preporuka za vas

Novi talas iza "gvozdene zavese": I četiri decenije kasnije o "Paket aranžmanu" govorimo sa strahopoštovanjem

Komentari (0)

Kultura