Aktuelno iz kulture

Preminuo Žist Žaken, reditelj kultnog erotskog filma "Emanuela"

Komentari

Autor: Euronews

08/09/2022

-

11:01

Preminuo Žist Žaken, reditelj kultnog erotskog filma "Emanuela"
Francuski reditelj i fotograf Žist Žaken - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski reditelj Žist Žaken, tvorac čuvenog erotskog filma "Emanuela", preminuo je u 82. godini života. 

Prema navodima francuskih medija, reditelj je preminuo nakon duže bolesti, u svom domu u Bretanji okružen članovima porodice.

Žaken je rođen u Višiju 1940. godine i karijeru je započeo kao modni fotograf šezdesetih, radeći za popularne magazine kao što su "Elle", "Marie Claire" i "Vogue".

Posle "Emanuele", snimio je i "Histoire d'O" i "Ljubavnik lejdi Četerli". 

"Emanuela" je bila najgledaniji film u Francuskoj 1974. i ubrzo postala francuski film sa najvišom zaradom svih vremena. Prodato je preko devet miliona bioskopskih karata za taj film i punih 13 godina ostao je na programu velike pariske dvorane UGC Triomphe.

Reč je o adaptaciji erotskog romana Emanuele Arsan iz 1959. godine koji govori o seksualnim avanturama mlade žene (igrala ju je Silvija Kristel). 

U početku su francuski cenzori branili njegovo prikazivanje, ali je konačno dobio "zelenu kartu" nakon smrti predsednika Žorža Pompidua.

Iako bi sadržaj "Emanuele" danas malo ko doživeo šokantnim, tada je dospeo na sve naslovnice i postao društveni fenomen. Na hiljade ljudi dolazilo je u Francusku iz drugih zemalja, kako bi gledalo film, a naročito iz Španije, gde je cenzura i dalje bila aktivna.

Na međunarodnoj sceni film "Emanuela" imao je nešto mekši pristup erotici od američkog "Dubokog grla" Džerarda Damijana i "Poslednjeg tanga u Parizu" Bernarda Bertolučija.

Žakenov film imao je dva miliona gledalaca u Japanu, a nakon što je dozvoljeno njegovo prikazivanje u Španiji, u toj zemlji pogledalo ga je više od tri miliona ljudi.

"Emanuela" je prvi erotski film koji je distribuirao Columbia Pictures u Americi i prvi film "za odrasle" u britanskim bioskopima.

Prinstscreen YouTube/예나오디오

Silvija Kristel kao Emanuela

Takođe bio je jedan od retkih koji su prikazivali žensko uživanje u seksu. Zvezda filma Silvija Kristel u jednom intervjuu ispričala je da je bio naročito značajan za osnaživanje žena u Aziji.

"Japanske feministkinje bile su oduševljene filmom, jer su mislile da je Emanuela dominantna, samo zbog jedne scene u kojoj se penje na muža. To je trenutak u kom su Japanke ustajale i aplaudirale", rekla je tada Kristel, piše Euronews.

U Japanu film je popularizovao frazu "emanieru suru", što bi u doslovnom prevodu značilo "raditi Emanuelu", odnosno "imati ekstravagantnu ljubavnu aferu bez obaveza".

"Emanuela" je dobila nekoliko nastavaka, od koji je svaki bio slabije primljen od prethodnog, a u mnogima od njih igrala je Silvija Kristel.

U želji da unovči međunarodnu popularnost filma, italijanski producent Mario Marijani napravio je novi serijal "Crna Emanuela" (Black Emanuelle), izbacivši jedno "m" iz imena protagonistkinje i angažujući glumicu Lauru Gemser poreklom iz Indonezije. 

Sledeće godine trebalo bi da bude prikazan i novi film Odri Divan istog naziva, u kom je glavna uloga poverena Lei Sedu.

Komentari (0)

Kultura