Aktuelno iz kulture

Strip kao "spoj književnosti i filma": Kakva je budućnost "devete umetnosti"

Komentari
Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Od umetničkog stripa u Evropi, preko sveta američkih superheroja, do japanskih mangi… strip se od svojih početaka u 19. veku menjao i razvijao kako su se menjali i čitaoci. 

Jedna od najvećih smotri stripa u Srbiji - "Striporama 2022" - nedavno je u Nišu okupila svetski poznate autore, koji su za Cult Euronews Srbija govorili o tome kako strip i danas ima svoju posvećenu publiku, koja s istim zanimanjem čita grafičke romane nastale na osnovu serija i filmova.

"Strip je najstarija likovna forma na planeti. Prve pećinske slike su stripovi, egipatski hijeroglifi su stripovi", smatra Saša Jovanović, primenjeni umetnik i strip autor.

Strip scenarista i kritičar Zlatibor Stanković u stripu vidi spoj književnosti i filma. 

Euronews/Dragan Živanović

Zlatibor Stanković

"Tamo gde se dodiruju književnost i film nastaje nešto zabavno, poučno, umetnost. Poruke koje šalje strip ne mogu se poslati filmom i književnošću. Postoje neke posebne poruke koje samo strip šalje", kaže Stanković za Euronews Srbija.

Prema njegovom mišljenju, strip je format koji je prilagodljiv i koji podjednako funkcioniše i u elektronskom obliku.

"Iako se činilo da će internet progutati strip, on može podjednako da postoji u oba formata. Za prave ljubitelje stripa ne postoji razlika", smatra on.

Strip autor Karlo Ambrozini više voli "analogne" formate. 

Euronews/Dragan Živanović

Karlo Ambrozini

"Tehnologija svakako utiče na razvoj stripa. Danas se više crta na ekranu nego na papiru; ali, ja sam generacija koja više voli da oseti zvuk olovke na papiru i miris štampe", kaže on.

Strip ostaje i opstaje, za mnoge autore najslobodniji vid umetnosti, koji inspiriše i provocira maštu. I kao takav uvek će imati svoje mesto, smatraju sagovornici Euronews Srbija.

"Dokaz važnosti stripa je činjenica da posle nekoliko decenija koketiranja sa filmom sada imamo pravu poplavu filmovanih stripova i ono što je najgledanije potiče iz stripa. To je dokaz njegove vitalnosti", smatra Stanković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura