Aktuelno iz kulture

Jugoslovensko dramsko pozorište objavilo datum komemoracije Branku Cvejiću

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/09/2022

-

13:44

Jugoslovensko dramsko pozorište objavilo datum komemoracije Branku Cvejiću
FoNet/JDP/Nebojša Babić - Copyright FoNet/JDP/Nebojša Babić

veličina teksta

Aa Aa

Komemoracija glumcu Branku Cvejiću biće održana u petak, 7. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu s početkom u 12 časova.

Dugogodišnji član i nekadašnji direktor JDP preminuo je 26. jula u Beogradu, a sahranjen 1. avgusta na Novom groblju.

U matičnoj kući odigrao je više od 50 uloga, gostovao je i na drugim pozorišnim scenama, između ostalog i u Zvezdara teatru - pozorištu u čijem je osnivanju i sam učestvovao.

Igrao je u više od 40 celovečernjih igranih filmova i ostvario niz značajnih uloga u TV serijama, filmovima i dramama.

Bio je direktor JDP od 2002. do kraja 2011, godine, a kao pomoćnik direktora bio je angažovan u periodu 1986–1999. godine i imenovan za operativnog direktora s odgovornošću za poslove izgradnje nove zgrade pozorišta 2000. godine.

Branko Cvejić pripada generaciji srpskih i jugoslovenskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca koja je, krajem šezdesetih godina prošlog veka, osvojila, potpuno preuzela i radikalno izmenila izgled ovdašnjeg glumišta, navodi se u saopštenju.

Doprinos Branka Cvejića ovoj glumačkoj revoluciji kulminirao je u televizijskoj seriji, kao i kasnijem filmskom nastavku, "Grlom u jagode", autora Srđana Karanovića i Rajka Grlića, u kojoj je ovaj stilski prevrat, najavljen brojnim ranijim ulogama u JDP i Ateljeu 212, kao i na filmu i televiziji, "ozvaničen" i ustoličen.

Uloga Baneta Bumbara u seriji "Grlom u jagode" učinila je Branka Cvejića jednim od vodećih dramskih umetnika svoje generacije i ondašnje Jugoslavije.

"I kad umrem zovite me Bane Bumbar", govorio je glumac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura