Aktuelno iz kulture

Počinje odabir predstava za naredno Sterijino pozorje: Milivoje Mlađenović ostaje na mestu selektora

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2022

-

16:00

Počinje odabir predstava za naredno Sterijino pozorje: Milivoje Mlađenović ostaje na mestu selektora
Počinje odabir predstava za naredno Sterijino pozorje: Milivoje Mlađenović ostaje na mestu selektora - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Sterijino pozorje u Novom Sadu upriličilo je prvu konferenciju povodom početka nove pozorišne sezone na kojoj je predstavljen novi selekcioni ciklus, konkurs Sterijinog pozorja za originalni dramski tekst, kao i prošle i tekuće programske aktivnosti.

Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja najpre je najavio da će selektor 68. Sterijinog pozorja koje će se održati od 26. maja do 3. juna iduće godine biti prof. dr Milivoje Mlađenović, kojem će to biti treća godina zaredom na toj funkciji.

"Mlađenović je tokom leta pogledao veliki broj predstava, a on je već započeo kompleksan posao izbora i tokom idućih meseci će odgledati sasvim sigurno još predstava, jer su najavljene u našim pozorištima ali i u regionu", rekao je Radonjić.

On dodaje da će prema očekivanjima konkurencija biti velika i da za Pozorje u prethodnom periodu nije bilo pauze, jer su tokom leta imali mnogo programskih aktivnosti.

Kao jednu od najznačajnih, izdvojio je najnoviji projekat Sterijinog pozorja - "Pasaž fest" - koji je održan od 25. do 28. avgusta.

Tanjug/Jaroslav Pap

 

Ova manifestacija ima za cilj da animira i oživi urbane prostore u Novom Sadu kroz kulturne sadržaje kamernog tipa, koji su prilagođeni tim specificnim prostorima. Takođe, u toku "Pašaz festa" posetioci su imali priliku da posete pet izložbi, pogledaju jednu pozorišnu predstavu, dva govorna programa i dva mužicka koncerta. Ovaj festival nastoji da se proširi na sve ostale pasaže u gradu, najavljuju iz Sterijinog pozorja.

Raspisan je i konkurs za originalni dramski tekst, koji će biti otvoren do 30. novembra.

"Ova naša aktivnost jeste u skladu sa osnovnom misijom Sterijinog pozorja, a to je upravo promocija domaćeg dramskog stvaralaštva. Ono što posebno treba istaći je činjenica da se mi ne zadržavamo samo na tome da žiri donese odluku o najboljem tekstu, već nam je namera da nagradimo tekst koji je uusao u uži izbor i da oni budu izvedeni", rekao je izvršni direktor Sterijnog pozorja, Goran Ibrajter.

On dodaje da je ono što im predstoji, da pokušaju da relizuju insinaciju dva nagrađena teksta sa prethodna dva konkursa.

U pitanju su tekstovi Milice Amidžić "f1001" i "Procepi", kao i tekst Vide Davidović koja je ove godine dobila nagradu za dramu “Mali ratovi i kabine”.

Takođe, Ibrajter je napomenuo da su oni u pregovorima sa domaćim pozorištima da ova dva teksta budu postavljena.

Tanjug/Jaroslav Pap

 

Što se tiče uslova na konkursu za originalni dramski tekst, pravo učešća, imaju državljani Republike Srbije i svi autori koji pišu na srpskom jeziku, kao i svi oni koji se izjašnjavaju da pripadaju korpusu srpske književnosti.

Zaposleni u Sterijinom pozozorju, članovi Upravnog odbora i Nadzornog odbora Sterijinog pozorja i članovi redakcije časopisa za pozorišnu umetnost "Scena" nemaju pravo učešća.

Glavni uslov, napominje Ibrajter, jeste da tekstovi nisu prethodno objavljivani i izvođeni. Žiri odluku treba da donese do februara iduće godine, a uručenje nagrade će biti upriličeno 29. marta na dan Sterijinog pozorja.

Najavljeno je da će Sterijino pozorje u narednoj sezoni ući u još dva koprodukciona projekta. Prvi je toku, u pitanju je tekst "Uhodani đavo" prema romanu "Izložba" Miodraga Kajteza, u dramatizaciji Ðorđa Milosavljevića koji se realizuje u saradnji sa Narodnim pozorištem u Zrenjaninu.

Premijera će biti održana 15. oktobra. Još jedan projekat koji je najavljen jeste saradnja sa pozorištem "Deže Kostolanji" iz Subotice, a povod za ovu saradnju bila je proslava 50 godina stvaralačkog rada umetnice Katalin Ladik.

Komentari (0)

Kultura