Aktuelno iz kulture

Branka Veselinović proslavila 104. rođendan i titulu "najstarije glumice na svetu": "Osećam se kao da imam 300 godina"

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Beoinfo

16/09/2022

-

14:38

Branka Veselinović proslavila 104. rođendan i titulu "najstarije glumice na svetu": "Osećam se kao da imam 300 godina"
Vesna Vidović i Branka Veselinović - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Branka Veselinović, nekadašnja prvakinja Jugoslovenskog dramskog pozorišta, proslavila je 104. rođendan i prema aktuelnim podacima, upisana je kao najstarija Beograđanka i najstarija živa umetnica na svetu.

Pre Branke, najstarija glumica na svetu bila je njena vršnjakinja Marša Hant, koja je nažalost preminula 7. septembra.

U posetu joj je došla delegacija Grada Beograda, koja joj je donela rođendansku tortu i cveće.

Glumica nije krila uzbuđenje i zahvalnost, zbijajući šale na svoj račun "da se oseća kao da ima trista godina”.

"Dobro je pokazati emocije. Ovo su iznenađenja kada čovek reaguje od srca. Čovek sebe ne treba da voli zbog sebe nego zbog drugih ljudi, zbog svih onih koje voli, s kojima se druži, koji ga posećuju, zbog bolesnih, zbog dece kojima se posvećivao. Zato je za mene svaki ovakav gest velika čast", rekla je Veselinović.

Navela je da je kuću u Beogradskoj ulici zaveštala Gradu Beogradu, tačnije, kako je precizirala, sve što ima poklanja društvu, uključujući i njene rukopise i slike.

Branka Veselinović je glumila u više od sto predstava u pozorištu i više od pedeset televizijskih serija i filmova. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad kao ambasadorka Unicefa.

Beoinfo

Vesna Vidović i Branka Veselinović

Rođena je u Bečeju, 16. septembra 1918, kao šesto dete od oca Aleksandra i majke Jovanke. Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu, a posle dve godine studija, otišla je na praksu u Srpsko narodno pozorište. Imala je 19 godina kada je stala na scenu u Novom Sadu, na kojoj je igrala do 1940.

Posle rata, tačnije od 1947. i osnivanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta bila je član tog ansambla. U ovom teatru igrala je u prvoj predstavi, u komadu "Kralj Betajnove", a tu je i upoznala kolegu, glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića (1915-2012), s kojim je proživela dug i srećan brak.

Za ulogu Gine u Nušićevoj ''Ožalošćenoj porodici'' 1964. osvaja prestižnu "Sterijinu nagradu'', a osim po brojnim ulogama u pozorištu za koje je dobijala prestižna prizanjana i nagrade, širom ondašnje Jugoslavije bila je popularna i kao stalni član ekipe omiljene emisije Radio Beograda ''Veselo veče".

Printscreen YouTube/RTS TV lica, kao sav normalan svet

 

Govori nekoliko svetskih jezika, doživotni je ambasador Unicefa, počasni stanovnik Novog Sada, Beograda i Dečjeg sela, ali je takođe i vatrogasni oficir.

"Uvek sam radila bez želje da budem krunisana velikim titulama. Sve što radim, radim iz velike ljubavi i časti", kazala je jednom prilikom legendarna glumica i humanitarac, jedna od retkih osoba koja ne skira osmeh s lica i rado govori u stihu.

Mnogo je unesrećenih kojima je potrebna uteha

Branka često i ponavlja da je važno voleti ljude i da, ako ne umemo da praštamo, naučimo.

"Prevaziđite povređenost i nastavite dalje, baš kao što nas uči pravoslavlje. Odrasla sam u veri, ljubavi, pažnji i toplini i s vremenom sam naučila kako to da podelim s drugima, jer se život sastoji od dubokih istina, radosti i tuge. Želela sam da i u živote najmlađih, kao i najstarijih, unesem malo radosti. Nikakav rad u pozorištu nije toliko strašan u odnosu na onaj u hiljadama bolnica koje sam obišla, ne samo kod nas nego i u Nemačkoj, Češkoj, Francuskoj, Australiji, Meksiku... Morala sam, bilo je mnogo unesrećenih kojima su bili potrebni uteha i zaborav", reči su Branke, "Žene životnog stila" - titule koju je ponela za 2018. godinu.

Beoinfo

Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović i Branka Veselinović

Domove za nezbrinutu decu, za stare, iznemogle i penzionere već decenijama obasipa ne samo entuzijazmom i pričama, već i konkretnom, novčanom pomoći.

Laureat je i nagrade za životno delo "Mali princ", koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta za decu za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

U Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" nalazi se Legat Branke i Mlađe Veselinović, a u Jugoslovenskom dramskom pozorištu se dodeljuje Nagrada "Branka i Mlađa Veselinović". Branka i Mlađa Veselinović su, naime, donirali sredstva iz kojih se dodeljuje nagrada glumcu ili glumici za najbolju interpretaciju u predstavama koje su premijerno izvedene u toj kalendarskoj godini na scenama njihovog matičnog pozorišta.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu