Aktuelno iz kulture

Filmovi koji su srušili "četvrti zid": Pet filmova koji vas vode iza holivudskih kulisa

Komentari

Autor: Staša Rosić

16/09/2022

-

18:45

Filmovi koji su srušili "četvrti zid": Pet filmova koji vas vode iza holivudskih kulisa
Prinskrin/Youtube/Paramount Pictures, Rotten Tomatoes Classic Trailers, Aurianneor, lbarnard86 - Copyright Prinskrin/Youtube/Paramount Pictures, Rotten Tomatoes Classic Trailers, Aurianneor, lbarnard86

veličina teksta

Aa Aa

S vremena na vreme Holivud dozvoli filmofilima da zavire iza filmskih kulisa i dožive stvarne muke i zadovoljstva njihovog zanata.

Jedan novi film koji to omogućava je "Vavilon" sa Bredom Pitom i Margo Robi, koji prikazuje zlatno doba američkog filma.

Bred Pit se pojavljuje kao velika filmska zvezda Džek Konrad, a Margo igra ambicioznu glumicu Neli Raloj.

"Kada sam se prvi put preselio u Los Anđeles na svim vratima je pisalo: 'Glumci i psi nisu dozvoljeni'. Ja sam to promenio", kaže Bredov lik u novom trejleru.

Ovaj vizuelni spektakl priredio je Dejmijen Šazel, koji nam je već jednom odškrinuo vrata Holivuda u filmu "La La Lend" za koji je dobio Oskara za najbolju režiju.

To je kostimirana drama koja se dešava tokom 20-ih godina prošlog veka u Holivudu, naročito dekadentnom periodu za filmsku industriju kada su nemi filmovi ustupili mesto ton filmovima.

Za Pita i Robi "Vavilon" je povratak "na mesto zločina", budući da su zajedno već igrali u jednom filmu koji govori o filmskoj industriji i to u "Bilo jednom u Holivudu" Kventina Tarantina.

Predstavljamo vam još neke filmove koji su "srušili četvrti zid" i publici približili svet filma:

"Adaptacija" (2002)

U ovom filmu Spajka Džonza, Valeri Tomas unajmi scenaristu Čarlija Kaufmana (Nikolas Kejdž) za filmsku adaptaciju knjige Suzan Orlin "Kradljivac orhideje". 

Tomas je kupila filmska prava i pre nego što je Orlin napisala knjigu o retkom ljubitelju orhideja Džonu Larošu čija je strast za orhidejama i hortikulturom otkrila strast i lepotu u životu spisateljice. 

Čarli želi u svojoj adaptaciji da bude što više dosledan knjizi, dok istovremeno prolazi kroz mnoge probleme u svom životu.

Zanimljivo je da je scenarista "Adaptacije" upravo Čarls, odnosno Čarli Kaufman, koji je u ulogu Nikolasa Kejdža utkao sve dobro poznate tajne industrije. Takođe, mnogi smatraju da je ovo najbolja uloga u Kejdžovoj karijeri.

"Bulevar sumraka" (1950)

"Bulevar sumraka", remek-delo Bilija Vajldera, smatra se jednom od najoštrijih satira o Holivudu i nestalnosti slave. Film je dobio 11 nominacija za Oskara, a ovenčan je onim za najbolji scenario, muziku i scenografiju. Osvojio je i četiri Zlatna globusa.

Radnja filma smeštena je u Holivud i počinje scenom kako leš scenariste Džoa pluta u jednom bazenu. Njegov glas postaje pripovedač i saznajemo da je za njim neuspela karijera scenariste.

Jednog dana u begu od dvojice uterivača dugova, Džo je autom skrenuo u Bulevar sumraka te se sakrio u nekoj naizgled napuštenoj vili. Saznaje da u zgradi živi ekscentrični nemački batler, i neka bogata, ostarela dama, koji zabunom zaključe da je on trebalo da organizuje sahranu za njenog nedavno preminulog ljubimca.

Džo je prepoznaje kao Normu Desmond, bivšu zvezdu nemih filmova koja mu ponudi posao koji bi ga vratio na veliki ekran. Međutim, Džo će ubrzo razumeti šta njena ponuda zapravo znači...

Uloge u filmu tumače, Vilijam Holden, Glorija Svanson, Erih fon Štrohajm.

"Avijatičar" (2004)

Film "Avijatičar" istražuje svet dostignuća, ali i emotivni život holivudskog magnata Hauarda Hjuza (Leonardo Dikaprio), uključujući ljubavne afere sa dve holivudske legende - elegantnom južnjakinjom Ketrin Hepbern (Kejt Blanšet) i zaslepljujućom lepoticom Avom Gardner (Kejt Bekinsejl).

Analizira događaje u vezi sa Hjuzovim vatrenim konkurentom - Džuanom Tripom (Alek Boldvin), dugogodišnjom desnom rukom - Noom Ditrihom (Džon S. Rajli), javnim obračunima sa senatorom Ovenom Brusterom (Alan Alda) i katastrofalnim padom aviona i fobijama zbog kojih se na kraju povukao.

"Umetnik" (2011)

Umetnik je spektakularno ostvarenje - nemi, crno-beli film francuskog reditelja, scenariste i montažera litvanskog porekla Mišela Azanavisijusa.

Radnja počinje 1927. godine kada se pojavljuju zvučni filmovi. Glavni lik je veoma popularan glumac koji ne želi da se prilagođava novoj tehnologiji. To se odražava na njegovu karijeru koja počinje da propada. Ipak, spašće ga ljubav nove mlade glumice.

Umetnik je nominovan za nagradu Oskar u čak 10 kategorija, a dobio je pet statueta Američke filmske akademije - za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu - Žan Dižarden, muziku i kostime.

Film je prethodno osvojio tri Zlatna globusa, sedam britanskih BAFTA nagrada, kao i pet francuskih nagrada Cezar, među kojima i za glavnu glumicu - Berenis Bežo, a Dižarden je nagrađen za najboljeg glumca na festivalu u Kanu.

"Pevanje na kiši" (1952)

Film "Pevanje na kiši" se smatra najboljim mjuziklom svih vremena i već se dugi niz godina nalazi na vrhu liste 100 najboljih mjuzikla Američkog Filmskog Instituta.

Džin Keli igra Dona Lokvarda koji sa Linom Lamant (Dž. Hejgen) čini najpoznatiji glumački par nemih filmova. Publika ih obožava, a i Lina veruje da su zaista srećno zaljubljeni. Međutim, u stvarnosti se Don zaljubljuje u skromnu plesačicu Keti Selden (Debi Rejnolds)

U isto vreme, ton filmovi dobijaju na popularnosti, a Lina i Don moraju da potpuno menjaju način glume, kako bi ostali "u igri". Don se snalazi bolje od Line, pa muzičar studija Kozmo Braun (D. O'Konor) dolazi na ideju da umesto običnog filma naprave mjuzikl u kojem će svoj glas Lini pozajmiti Keti. Film postiže veliki uspeh, ali na videlo izlazi ko je njegova prava zvezda.

Komentari (0)

Kultura