Aktuelno iz kulture

Reditelj Stefan Arsenijević: Sve nagrade za "Strahinju Banovića" mi mnogo znače

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2022

-

10:12

Reditelj Stefan Arsenijević: Sve nagrade za "Strahinju Banovića" mi mnogo znače
Stefan Arsenijević - Copyright Tanjug/Fadil Šarki

veličina teksta

Aa Aa

Četvrtog dana 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, 18. septembra u Leskovačkom kulturnom centru, na konferenciji za novinare govorili su reditelj Stefan Arsenijević, glumac Miodrag Krčmarik, i glumica Maja Šuša.

Stefan Arsenijević, reditelj ostvarenja "Strahinja Banović", iz glavne takmičarske selekcije festivala, osvrnuo se na brojna priznanja koje je dobio njegov film:

"Sve te nagrade su mi jako znače, jer posle velike pauze dobro je da znam da sam se vratio s filmom koji privlači pažnju. Imamo 21 međunarodnu nagradu do sada i film je dosta proputovao - bio je u Americi, Kini, u oktobru će biti u Južnoj Americi", rekao je Arsenijević.

Reditelj je izneo i svoje utiske o ovogodišnjem izdanju LIFFE-a.

Tanjug/Fadil Šarki

 

"Mislim da je stvarno postao mesto okupljanja na kome možete da sretnete kolege iz regiona. To je ono što vrlo specifično i što je dragoceno na ovom festivalu, što je posvećen regionu. Juče sam se, recimo, sreo sa Ognjenom Sviličićem i upoznao sam neke nove kolege iz drugih zemalja. Značajne su te razmene koje imamo u neformalnim susretima", rekao je Arsenijević

Miodrag Krčmarik, glumac u filmu "Strahinja Banović", kaže da mu je posebna čast što je jedan od trojice srpskih glumaca u filmu.

"Bilo je sjajno raditi na filmu, zabavno i prijatno, i ta atmosfera se širila. Stefan je divan čovek, neuobičajeno dobrodušan i pažljiv", kazao je Krčmarik.

Tanjug/Fadil Šarki

Miodrag Krčmarik

Film "Strahinja Banović“ započinje bioskopsku distribuciju u Srbiji 13. oktobra.

Maja Šuša, glumica u filmu "Posle zime" prikazanom u glavnom takmičarskom programu LIFFE-a, prokomentarisala je brojna gostovanja filma u zemlji i regionu.

"U susretu sa ljudima se dešavaju uvek neki divni kontakti i priče. Trudim se da odem gde god mogu i u stvari da vidim kako film komunicira s publikom", kazala je Šuša.

Petog festivalskog dana, u ponedeljak 19. septembra, publika će u Narodnom pozorištu Leskovac moći da pogleda dva ostvarenja iz Glavnog takmičarskog programa: "Leto kad sam naučila da letim” Radivoja Andrića u 19 časova, i "Kučka, pogrdan naziv za ženu" Tijane Zinajić (21h).

Tanjug/Fadil Šarki

Maja Šuša

U pratećem programu festivala, u 12 časova u Digitalnom kulturnom centru biće održana radionica "Kada dan nije imao ime - sloboda izražavanja" makedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske.

Za 13h u Holu na prvom spratu Leskovačkog kulturnog centra zakazana je Konferencija reditelja, a na istom mestu u 17 časova biće održana promocija knjige "Dnevnik povratka".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura