Aktuelno iz kulture

Zlatan Ibrahimović u nastavku "Asteriksa i Obeliksa": Fudbalska legenda u ulozi "Antivirusa"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

26/09/2022

-

14:40

Zlatan Ibrahimović u nastavku "Asteriksa i Obeliksa": Fudbalska legenda u ulozi "Antivirusa"
Zlatan Ibrahimović - Copyright Prinstscreen YouTube/Pathe

veličina teksta

Aa Aa

Svetski poznat bosanskohercegovački fudbaler Zlatan Ibrahimović oprobaće se i u ulozi glumca i to u nastavku filmskog serijala "Asteriks i Obeliks" podnaslova "Srednje kraljevstvo".

U ovom ostvarenju glavni junaci prvi put putuju u Kinu, a Ibrahimović igra lika po imenu Antivirus.

Uz popularnog sportistu igraju i Vensan Kasel kao Cezar, Marion Kotijar kao Kleopatra i Džonatan Koen kao Finaltezis.

Ovo je prvi film o Asteriksu i Obeliksu koji nije zasnovan ni na jednom od stripova, a takođe je i prvi po tome što Obeliksa ne igra Žerar Depardje. U "Srednjem kraljevstvu" uloga Obeliksa poverena je Žilu Lelušu, dok rediteljsku stolicu i rolu Asteriksa preuzima Gijom Kane.

Film je trebalo da bude snimljen u Kini, ali je zbog izbijanja pandemije koronavirusa, nakon dužeg prolongiranja, produkcija premeštena u Francusku, a premijera je zakazana za 1. februar 2023. godine.

Asteriks se prvi put pojavio u francusko-belgijskom magazinu Pilot 1959, a prvi album pod nazivom "Asteriks, galski junak" objavljen  je dve godine kasnije. Asteriks, Obeliks, Drmatoriks, Aspiriniks i ostali stanovnici galskog sela ubrzo su postigli neverovatnu popularnost.

Dovoljno je podsetiti na podatak da je pomenuti prvi album prodat u 6.000 primeraka, a već drugi, 1962, "Zlatni srp" prodat je u 20.000 primeraka. 

Tvorci Asteriksa Rene Gosini (koji je preminuo 1977. godine) i Alber Uderzo (koji je preminuo 2020) zajedno su "ispričali" 24 Asteriksove avanture. Uderzo je sam stvorio 10 epizoda, a onda se penzionisao i štafetu predao kolegama Žan Ivu Feriju i Didjeu Konradu, da nastave tradiciju ali pod njegovim nadzorom. 

U Francuskoj ovaj strip ima kultni status, a Asteriks važi za nacionalnog heroja. Postoji čak i veliki tematski park u blizini Pariza koji je inspirisan ovim stripom. Gotovo ništa manje popularan nije ni u Nemačkoj, Italiji, Španiji i na prostorima bivše Jugoslavije.

Osam dugometražnih animiranih filmova i  četiri akciona filma, u kojima su igrali i Žerar Depardje, Roberto Beninji i Alen Delon, doprineli su planetarnom uspehu Asteriksa i družine.

Poslednji animirani film, "Asteriks i tajna čarobnog napitka", pojavio se u bioskopima 2019. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura