Aktuelno iz kulture

Dušan Kovačević: Dođite na Sajam knjiga, kao što smo nekada išli na slavu kod dragih prijatelja

Komentari

Autor: Euronews Srbija / 24sedam

28/09/2022

-

10:19

Dušan Kovačević: Dođite na Sajam knjiga, kao što smo nekada išli na slavu kod dragih prijatelja
Dušan Kovačević - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon dve godine pauze svi ljubitelji pisane reči konačno će ponovo moći da posete Međunarodni sajam knjiga u Beoradu koji će se održati od 23. do 30. oktobra.

Proslavljeni srpski dramski pisac, scenarista i reditelj Dušan Kovačević, koji je predsednik Saveta Sajma knjiga, na nedavno održanoj konferenciji za novinare u Skupštini grada pozvao je ljude da dođu na praznik knjige, "kao nekada kad smo išli na slavu kod dragih prijatelja".

"Suština dobre književnosti je da leči. Knjiga je lek ako dobro je napisana i pažljivo iščitana", rekao je Kovačević.

Sekretarka u Gradskom sekretarijatu za kulturu Nataša Mihailović Vacić rekla je da se ovogodišnji slogan "Povratak napisanih" odnosi na "povratak ove manifestacije čija se pauza i nedostatak izazvan pandemijom osetio među svim ljubiteljima pisane reči".

"'Povratak napisanih' može da bude i slogan čitave istorije Sajma knjiga, jer borba ove manifestacije za opstanak kroz turbulentne decenije naše prošlosti uvek predstavlja zajedničku pobedu za kulturu i umetnost našeg grada", rekla je Miahilović.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Ona je poručila da je Sajam knjiga namenjen svima, od onih koji čine svoje prve čitalačke korake, do onih koji će tražiti retka i stara izdanja baš na Sajmu.

"Sajam nam pruža šansu da književnost i pisanu reč sagledamo kroz njenu veličanstvenu širinu tema, žanrova i inovativnih medijuma. Tradicionalno imamo zemlju počasnog gosta, to je ove godine Rumunija, stoga pozivam sve posetioce da pruže sebi šansu i nauče nešto više o kulturi naših bliskih komšija. Odnosi naših zemalja su veoma dobri, ali kulturna razmena nije u dovoljnoj meri odražavala saradnju, a ovo je dobra prilika da to promenimo", zaključila je je Nataša Mihailović Vacić.

Rumunija je ove godine počasni gost sajma, a ambasadorka te zemlje u Srbiji Silvija Davidoju zahvalila se na pozivu da učestvuje i naglasila da je za njenu zemlju velika čast da posle pauze izazvane pandemijom ima takav status.

"Radujemo se učešću na 65. Sajmu knjiga u Beogradu jer je književnost oduvek povezivala ljude. Znamo da čitaoci iz Srbije imaju veoma visoke standarde i nadamo se da ćemo uspeti da budemo na visini zadatka. Slogan štanda Rumunije biće 'Knjige za prijatelje', a predstaviće se više od 30 autora", najavila je Silvija Davidoju.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Osim Rumunije, zemlje počasnog gosta, na Sajmu knjiga učestvovaće i izdavači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Nemačke, Belorusije, Kine, Irana, Švajcarske, Kraljevine Maroko, Egipta, Indije i Poljske, a najavljeno je da će francuski pisac Patrik Beson predstaviti knjigu o Novaku Đokoviću.

Sanja Milić iz Odbora Beogradskog sajma je navela je da će na poseban način biti obeleženi jubileji naših velikih domaćih pisaca, kao što je sto godina od rođenja "nezamenjivog Duška Radovića", sto godina od rođenja Vaska Pope i 130 godina od rođenja Ive Andrića.

Sajam će biti održan u halama 1, 1a, 2a i 4, a do sada se prijavilo oko 400 izlagača. Takođe, i ove godine biće organizovan bogat prateći program.

Sajam počinje sa velikim panelom o autorskim pravima, a završava se velikom konferencijom o izdavaštvu u javnom intresu. Biće organizovane i izložbe posvećene Vasku Popi i Borislavu Pekiću. 

Cena ulaznice biće 300 dinara, a radno vreme od 10 do 20/21 sat u zavisnosti od dana.

Komentari (0)

Kultura