Aktuelno iz kulture

Rusija bojkotuje ovogodišnju dodelu Oskara

Komentari

Autor: Guardian

28/09/2022

-

11:13

Rusija bojkotuje ovogodišnju dodelu Oskara
Rusija bojkotuje ovogodišnju dodelu Oskara - Copyright Tanjug AP/Danny Moloshok/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Rusija ove godine neće kandidovati svoje filmove za Oskare, što je prvi put da ta zemlja bojkotuje najprestižniju nagradu u svetu kinematografije još od pada Sovjetskog saveza.

"Predsedništvo Filmske akademije u Rusiji odlučilo je da ne nominuje nacionalni film za nagradu Oskar američke Akademije filmskih umetnosti i nauka 2022. godine", saopštila je ta institucija u ponedeljak.

Predsednik komisije za nominovanje filmova za Oskara Pavel Čukrej najavio je u utorak da podnosi ostavku i naveo da je odluka o bojkotu Akademije za filmske umetnosti i nauke doneta iza njegovih leđa.

"Vođstvo Filmske akademije Rusije jednostrano je odlučilo da ne nominuje ruski film za Oskara", napisao je Čukrej u pismu, koje je prenela agencija Tass.

Rusija je poslednji put osvojila nagradu za najbolji strani film 1994. za "Varljivo sunce" Nikite Mihalkova, koji govori o vojniku Crvene armije i njegovoj ženi u vreme Staljinovog represivnog režima 1936.

Mihalkov koji predvodi Rusko udruženje filmskih stvaralaca, već je izjavljivao za Tass da "Rusija nema šta da dobije od učešća u ovogodišnjim Oskarima", predlažući da se za zemlje iz bivšeg Sovjetskog Saveza osmisli nova ekvivalentna nagrada.

"Deluje mi da odabir filma koji će predstavljati Rusiju u zemlji koja trenutno poriče postojanje Rusije jednostavno nema smisla", rekao je on.

Prethodna dva ruska filma nominovana za Oskara za najbolji strani film bili su "Levijatan" i "Bez ljubavi" reditelja Andreja Zvjaginceva.

Oba filma bavila su se političkim problemima u toj zemlji uključujući i korupciju, zbog čega su izazvali brojne polemike u Moskvi.

Rat u Ukrajini dodatno je podelio kulturnu scenu u Rusiji, a mnogi istaknuti reditelji su emigrirali, piše Guardian.

Među njima su i Kantemir Balagov i Kira Kovalenko koji su 2019. i 2021. kandidovali svoje filmove za Oskara.

Rusija je takođe stavila na poternicu Vitalija Manskog, jednog od najpoznatijih reditelja dokumentarnih filmova u zemlji zbog antiratnih stavova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura