Aktuelno iz kulture

Objavljen srpski kandidat za Oskara: Film sa atmosferom straha i neizvesnosti u trci za prestižno priznanje

Komentari

Autor: Filmski centar Srbije

20/09/2022

-

16:57

Objavljen srpski kandidat za Oskara: Film sa atmosferom straha i neizvesnosti u trci za prestižno priznanje
Objavljen srpski kandidat za Oskara: Film sa atmosferom straha i neizvesnosti u trci za prestižno priznanje - Copyright Kiril Prodanov

veličina teksta

Aa Aa

Film "Mrak" Dušana Milića biće predstavnik Srbije u trci za Oskara u kategoriji za najbolji strani film, saopštio je Filmski centar Srbije.

Selekciona komisija FCS imala je zadatak da odabere jedan od pet filmova za srpskog kandidata za nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke, a u konkurenciji su, pored "Mraka", bili "Sveta Petka – Krst u pustinji" Hadži-Aleksandra Đurovića, "Leto kada sam naučila da letim" Radivoja Andrića, "Heroji radničke klase" Miloša Pušića i "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića. 

Članovi komisije bili su reditelj Ivan Ikić (predsednik komisije), reditelj i producent Stefan Ivančić, scenarista i reditelj Vuk Ršumović, glumica Olivera Viktorović, filmski kritičar Božidar Zečević, montažer Dragan Petrović i scenarista Kosta Peševski.

U obrazloženju ove odluke stoji: "Film 'Mrak' prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji. Tenzijom, atmosferom, veštim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svet straha i neizvesnosti, u kome tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života. Zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova, komisija smatra da će film uspešno komunicirati sa međunarodnom publikom i članovima Američke akademije za filmsku umetnost i nauku".

Reditelj filma izrazio je veliku radost i čast što se našao u trci za ovu prestižnu nagradu. 

"Vrlo sam počastvovan što je komisija sa toliko glasova podrzala naš film za prezentaciju za najznačajniju filmsku nagradu. Uradićemo sve što je u našoj moći da film što bolje predstavimo članovima američke akademije", izjavio je Dušan Milić. 

Radnja filma inspirisana je istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji.  Film obrađuje životnu i potresnu priču koja je ispričana kroz vizuru devojčice Milice, koja sa majkom i dedom živi u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom. 

Glave uloge tumače Slavko Štimac i sve popularnija danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić. Ostale uloge su poverene Mioni Ilov, Flaviu Parenti, Ivanu Zerbinati, Nikoli Kent, Darrenu Pettie, Nikoli Rakočević, Slaviši Čurović, Slađani Bukejlović. 

Autorsku ekipu filma čine scenarista i reditelj Dušan Milić, direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Yanis Chalkiadakis i kompozitor i dizajner zvuka Kristian Eidnes Andersen, a iza filma stoje produkcijske kuće This and That i Firefly. 

Danska, Bugarska, Italija, Grčka i Srbija stoje kao koproducenti ovog filma, uz podršku Eurimages i Media fonda, a svetski distributer je kuća Wide managment.

Podsetimo, na osnovu odredbi Uputstva o izboru srpskog kandidata za 95. dodelu nagrade Oskar Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, FCS uputio je 12. avgusta ove godine javni poziv domaćim filmskim producentima da prijave svoje filmove.

Pre glasanja, komisija je utvrdila da film "Strahinja Banović" ne ispunjava uslove Američke akademije za filmsku umetnost i nauku jer je dijalog filma pretežno na engleskom jeziku (69,77%). Tajnim glasanjem komisije film "Mrak" dobio je 11 bodova, "Heroji radničke klase" sedam, "Leto kada sam naučila da letim" dva i "Sveta Petka – Krst u pustinji" jedan.

Predstojeća, 95. ceremonija dodele Oskara biće upriličena u Los Anđelesu, 12. marta sledeće godine, a pre tog datuma biće poznato i koji su filmovi ušli u uži izbor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura