Aktuelno iz kulture

Čudovište Damer: Sve o novoj kontroverznoj seriji koja je najgledanija na Netfliksu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

28/09/2022

-

23:43

Čudovište Damer: Sve o novoj kontroverznoj seriji koja je najgledanija na Netfliksu
Čudovište Damer: Sve o novoj kontroverznoj seriji koja je najgledanija na Netfliksu - Copyright Printscreen YouTube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Popularnost serija i dokumentaraca o stvarnim zločinima i dalje ne jenjava, a najnoviji primer trenda je serija o jednom od najozloglašenijih ubica u američkoj istoriji Džefriju Dameru.

Netfliksova serija "Damer - čudovište: Priča o Džefriju Dameru" postala je najgledanija serija u prvoj nedelji prikazivanja od svih dosadašnjih sadržaja na toj platformi, uključujući i "Squid Game".

Pretplatnici su u samo pet dana proveli neverovatnih 196,2 miliona sati prateći zastrašujuću priču o ubici, kanibalu i nekrofilu iz ugla njegovih žrtava i svedoka, pa je poređenja radi "Fate: The Winx Saga" koja se nalazi na drugom mestu po gledanosti, imala samo 60,97 miliona sati gledanja.

Ko je bio Džefri Damer?

Džefri Damer bio je stvaran čovek, ali stvari koje je radio bile su toliko užasne, da deluju gotovo nemoguće. 

Rođen je u Milvokiju 1960. godine i već u detinjstvu pokazao problematično ponašanje, zanimajući se za seciranje mrtvih životinja. 

Tokom 13 godina, počev od 1978. ubio je i raskomadao sedamnaestoricu muškaraca i dečaka, praktikovao nekrofiliju i kanibalizam i konzervirao delove tela i kostiju. 

AP Photo/Milwaukee County Sheriff's Dept

 

Konačno je uhvaćen 1991. godine i osuđen na sedamnaest doživotnih kazni, ali ga je već u trećoj godini odsluženja na smrt prebio jedan od zatvorenika.

U deset epizoda nove serije prepliću se scene iz Damerovog, navodno, nesrećnog detinjstva, ubistava koje je počinio i konačnog hapšenja.

Pored nezamislivih zločina, serija prikazuje i nesposobnost policije Milvokija da se adekvatno bavi ovim slučajem, budući da niko od njih nije želeo da sasluša komšije ubice koji su ih upozoravali da se nešto čudno dešava u Damerovom stanu. 

AP Photo/Milwaukee Journal/Pool/Alan Y. Scot

 

Šta više, dvojica policajaca vratili su jednu od njegovih žrtava pravo Dameru u ruke, nakon što je dečak teško drogiran i povređen pokušao da pobegne.

Evan Peters kao serijski ubica

Reditelj serije Rajan Marfi, poznat po serijalu "Američka horor priča", za glavnu ulogu odabrao je Evana Petersa, njegovog čestog saradnika, koji od nedavno igra i Kviksilvera u filmovima o Marvelovim junacima.

Damerovu baku Ketrin, koja je ubici ponudila da živi s njom, ne znajući za njegova nedela, igra Majkl Lernd, koja je sedamdesetih i osamdesetih bila popularna televizijska glumica. 

Printscreen YouTube/Netflix

 

Ričard Dženkins igra Damerovog oca Lajonela, a Nisi Neš Glendu Klivlend, jednu od komšinica koja pokušava da na sve načine skrene pažnju policije na užasne mirise i zvukove koji se šire iz stana ubice. 

Burne reakcije

Serija je uznemirujuća i prepuna nasilja, ali je uprkos tome dobila solidne ocene Netfliksovih pretplatnika. S druge strane, našla se na udaru kritika rodbine Damerovih žrtava i svih onih koji smatraju da je prikazivanje takvog sadržaja neosetljivo prema stvarnim ljudima uključenim u ovaj slučaj.

Rita Isbel, sestra Erola Lindzija, jedne od Damerovih žrtava, čija je izjava za medije nakon presude serijskom ubici 1992. rekonstruisana u seriji, tvrdi da je niko nije kontaktirao iz Netfliksa.

"Mislim da je Netfliks trebalo da me pita da li će mi smetati ili kako se mi osećamo zbog toga što oni rade. Ništa me nisu pitali. Samo su snimili seriju", rekla je ona za Insajder.

Mnogi korisnici društvenih mreža ukazali su na to da bi javnost trebalo da se seća žrtava, a ne čoveka, čije se "ime dva puta pominje u naslovu serije".

U jednom, sada već viralnom Tvitu, jedna korisnica podelila je niz o svim mladim ljudima koje je Damer ubio, zajedno sa fotografijama žrtava.

 

 

Međutim, postoje i oni koji kažu da je ova serija bacila svetlo na problem rasizma u Milvokiju osamdesetih i devedesetih godina i činjenicu da je to što je Damer birao prvenstveno crnce za svoje žrtve, bio jedan od razloga zbog kojih je tako dugo uspevao da umakne pravdi.

Komentari (0)

Kultura