Fokus

"Greška mu zagorčala život": Muškarac sa Floride na internetu godinama predstavljan kao - serijski ubica

Komentari

Autor: Jovan Đurić

25/11/2021

-

22:17

"Greška mu zagorčala život": Muškarac sa Floride na internetu godinama predstavljan kao - serijski ubica
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Početkom devedesetih, Natanijel Vajt ubio je šest žena u Njujorku, imitirajući pritom scene iz filma "Robokap". Ovaj serijski ubica koji je postao je poznat kao "Robokap ubica", naposletku je uhapšen i osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Ako na Guglu ukucate njegovo ime, međutim, verovatno nećete videti pravu osobu. Čoveku istog imena čija je fotografija dve godine na Vikipediji stajala pored imena ozloglašenog zločinca na Vikipediji ova greška zagorčala je život.

Stvar je, reklo bi se, čudno jednostavna. Natanijel Vajt sa Floride zove se isto kao "Robokap ubica", takođe je tamnoput, i takođe je osuđivan. Međutim, njihova sličnost se tu završava. Čovek koji je greškom označen kao serijski ubica oslobođen je iz zatvora na Floridi 2013. godine, ali se njegova fotografija sa hapšenja ipak proširila internetom.

Sve je počelo kada je Diskaveri kanal emitovao serijal pod nazivom "Zlo živi ovde", koji su kasnije više puta emitovali i drugi mediji. Fotografija Vajta sa Floride pojavila se samo na trenutak umesto fotografije "robokap ubice", ali je to bilo sasvim dovoljno da bude korišćena na Vikipediji i Gugl slikama.

Zbog toga, Vajt sa Floride je tužio Diskaveri kanal, producente serijala, Alfabet (kompaniju koja stoji iza Gugla), bazu podataka serijskih ubica pod nazivom "killer.cloud", i još neke medije, saopštio je Vajtov advokat Čarls Barfild, dodajući da je iskustvo njegovog klijenta "traumatično, i emotivno i psihološki".

"Njegova fotografija je svuda. Mora da se maskira kada ide negde. Na neki čudan način, mislimo da mu je kovid 19 spasio život. Nosi masku, pa mu je tako lice bolje sakriveno", rekao je Barfild za portal Vajs, dodajući da je Vajtu sa Floride jednom prišao komšija koji je mislio da je zapravo on serijski ubica.

"Nema kontrolu nad tim kako će njegova fotografija biti korišćena, ne samo u SAD, nego i van granica zemlje", rekao je Barfild.

Ko proverava tačnost podataka?

Razlog za ove pomešane fotografije delom leži u zakonu Floride, prema kom su fotografije sa hapšenja javno i lako dostupne. Inače, Vajt sa Floride je bio u zatvoru zbog silovanja, pljačke i nasilnog ponašanja.

Pogrešna fotografija Vajta sa Floride se do pre desetak dana prikazivala i prilikom Gugl pretrage odmah sa desne strane kada se ukuca "Natanijel Vajt", gde su zapravo prikazane ilustracije za tražene pojmove sa Vikipedije.

U okviru Vikipedija članka o "Robokap ubici", fotografiju Vajta sa Floride je postavio korisnik sa pseudonimom "VwanWeb", koji ju je preuzeo sa sajta "crimefeed.com". Urednik Vikipedije Andreas Kolbe napisao je u svom redovnom blogu da je "VwanWeb" pratio nepisana i loša pravila zajednice, koja uključuju korišćenje izvora koji prikazuju zločin kao zabavu.

"Nivo pouzdanosti ovih izvora je kao kod tabloida i drugih publikacija koje su strogo zabranjene na drugim delovima Vikipedije", napisao je Kolbe.

Kako je za Euronews Srbija rekla Samanta Lin iz Vikimedija fondacije, u sklopu koje je i Vikipedija, tačnost informacija na Vikipediji održavaju sami volonteri, koji pregledaju tuđe unose i ispravljaju sve greške koje uoče.

"Neki volonteri koje je odobrila cela zajednica mogu da blokiraju korisnike koji više puta krše smernice ili da privremeno ograniče uređivanje članka. Iako je tačno da svako može da uređuje Vikipediju, ovi standardi bi trebalo da dovedu do toga da tekstovi budu pouzdani. Ne postoji pojedinac ili grupa koja ima 'poslednju reč' kada je neki članak na Vikipediji u pitanju", kaže Lin.

Ko je kriv?

S obzirom na to da se svi na Vikipediji predstavljaju pseudonimima, ne postoji način da korisnik koji je prvobitno postavio pogrešnu fotografiju odgovara za to.

"Volonteri ne moraju da otkrivaju nikakve lične informacije kada prave nalog - čak ne morate ni da imate nalog da biste mogli da uređujete članke. Zbog toga, obično ima malo dostupnih informacija o volonterima, što ih štiti od toga da postanu meta pritisaka kada je u pitanju postavljanje informacija na Vikipediju", kaže Lin.

Osim što ne postoji način da se korisnik Vikipedije okrivi ili na neki način okrivi za grešku koja je Vajtu sa Floride promenila život nagore, sud u SAD je odlučio da nisu krivi ni Gugl, Vikipedija ili društvene mreže na kojima se i dalje njegova fotografija može videti u pogrešnom kontekstu.

Naime, sudija sa Floride je odbacio tužbu pozivajući se na Član 230 Zakona o pristojnosti u komunikaciji. Član 230 je predmet velike polemike u SAD već duže vreme, a odnosi se na to da internet-stranice ne mogu da uklanjaju, a samim tim nisu ni odgovorne, za sadržaj tzv. "treće strane" koji se na njima nalazi, osim kada su u pitanju nelegalni poslovi. Problem je, međutim, u tome što je donet 1996. godine, kada većina velikana na današnjem internet-nebu nije ni postojala.

"Fotografija gospodina Vajta je i dalje na društvenim mrežama, i oni ne smatraju da bi trebalo da je uklone. Time svakog dana rizikuju njegov život. Svakoga dana je u opasnosti, jer ne zna da li će neki ludak doći i pokušati da ga ubije, misleći da je zapravo on serijski ubica", rekao je Vajtov advokat.

Komentari (0)

Svet