Aktuelno iz kulture

"Opasni umovi" i "Gangsterski raj": Film koji kritičari nisu voleli, a koji je ipak stekao status kultnog

Komentari

Autor: Staša Rosić

29/09/2022

-

23:16

"Opasni umovi" i "Gangsterski raj": Film koji kritičari nisu voleli, a koji je ipak stekao status kultnog
Mišel Fajfer - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svet je danas napustio čuveni reper Coolio, koji se proslavio pesmom "Gangsta's Paradise", himnom generacija koje su odrastale devedesetih.

Iako, kao i mnoge pesme koje obeleže neku eru, u svakom ko ju je slušao i voleo budi različite, lične asocijacije, mnogima je zajednička film "Opasni umovi", u čijem je saundtreku.

Singl je objavljen samo nekoliko dana pre filma i postao instant hit, najprodavaniji u 1995. godini. U spotu za pesmu je zvezda "Opasnih umova", Mišel Fajfer kao sada već legendarna nastavnica u kožnoj jakni, koja predaje razredu autsajdera, problematične dece iz najsiromašnijih zajednica.

Ona pribegava nekonvencionalnim metodama podučavanja, pokušavajući da decu skloni sa ulice i ukaže vođstvu škole da je jedini uzrok njihove problematičnosti to što su neshvaćeni i nemotivisani.

Film je na blagajnama bioskopa zaradio impresivnih 85 miliona dolara, ali je u početku dobio generalno loše ocene. Kritičari Los Angeles Times zamerali su mu "stereotipan, predvidljiv i pojednostavljen zaplet do tačke besmislenosti", Variety ga nazvao "sentimentalnim i s manjkom kredibiliteta", ali ga mnogi i danas smatraju kultnim.

Film zasnovan na istinitim događajima

"Opasni umovi" zasnovani su na autobiografskoj knjizi iz 1992. pod nazivom "Moja ekipa ne radi domaći zadatak" (My Posse Don’t Do Homework) američke učiteljice i bivše pripadnice Mornarice Luen Džonson, koja sada ima 69 godina. 

"Nazvali su me i rekli: 'Snimićemo film. Ko bi prema tvom mišljenju trebalo da igra tvoj lik?'", rekla je ona u jednom intervjuu za Guardian povodom dvadesetogodišnjice filma.

"'Ne znam, možda Beti Midler'", odgovorila im je učiteljica. 

Međutim, Mišel Fajfer izrazila je želju da se nađe u njenoj ulozi i od tada, su se više puta susretale. Međutim, Džonson kaže da su neki delovi filma potpuno izmišljeni. 

profimedia

 

Na primer, ona tvrdi da nikada nije učila decu poeziji organizujući takmičenja pesnika i poznatih muzičara - kao što je to Mišel Fajfer učinila u jednoj od najčuvenijih scena, nego da se služila rep stihovima.

Mišel Fajfer: Bez Kulia, film ne bi postigao takav uspeh

Mišel Fajfer objavila je danas da joj je "srce slomljeno" zbog smrti talentovanog umetnika, kakav je bio Kulio.

"Život koji je prerano prekinut. Kao što mnogi znate, imala sam tu sreću da s njim radim na 'Opasnim umovima' 1995. Osvojio je Gremi za svoju briljantnu pesmu za saundtrek što je, ja mislim, razlog zbog kog je film postigao takav uspeh. Sećam se da je bio izuzetno dobar. I trideset godina kasnije mi i dalje prolaze žmarci kada čujem pesmu. Šaljem ljubav i svetlost njegovoj porodici. Počivaj u moći, Artise Leone Ajvi Mlađi", napisala je glumica na svom Instagramu.

"U mom razredu deca su bila ravnomerno izmešana: crnci, belci i Hispanoamerikanci. U filmu su samo deca manjina, sa tek po kojim belim detetom, što doprinosi mitu da su samo deca iz manjinskih zajednica u riziku, a da bela nemaju nikakve probleme", istakla je ona tada.

Zato su mnogi zamerali tvorcima filma što su od belaca napravili "spasioce" i doprineli sveprisutnoj temi u holivudskim filmovima tih godina.

Ipak, Džonson kaže da i danas plače kada vidi taj film i da smatra da je inspirisao mnogo ljudi.

"Mogu da se žalim zbog izmena, ali mislim da je efekat bio dobar. Neki mladi ljudi dobili su priliku da postanu glumci, a možda za to inače nikada ne bi dobili šansu", rekla je ona.

Komentari (0)

Kultura