Aktuelno iz kulture

Moćni Spirio r: Kako funkcioniše "klavir budućnosti" koji je od nedavno u vlasništvu Beogradske filharmonije

Komentari
Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Najnoviji model klavira firme Steinway & Sons Spirio r koji je od nedavno u vlasništvu Beogradske filharmonije pravi je primer spoja umetnosti i vrhunske tehnologije.

Taj vredan instrument uspostavlja kompleksan sistem prenosa izvođenja iz celog sveta u visokoj rezoluciji, kao i istovremeno snimanje interpretacije i reprodukcije na samom instrumentu. Na ovom klaviru, mogu se takođe slušati istorijska izvođenja najvećih pijanista u istančanoj tehničkoj obradi visokog kvaliteta uz stvarno pomeranje dirki.

Zahvaljujući njemu, prve tonove koje su čuli posetioci koncertne večeri posvećene Ivanu Tasovcu bila je melodija "Allegra", poslednjeg stava "Sonate za klavir br. 20" Franca Šuberta u interpretaciji tog dugogodišnjeg direktora Beogradske filharmonije.

Veljko Popović/Euronews Serbia

Boris Vrbanec

"Pijanista ne može da odsvira toliko tiho na ovom klaviru, koliko može klavir", kaže za Cult Euronews Srbija Boris Vrbanec iz firme "PianoLand".

To je pogodno za obrazovni rad, jer pijanisti mogu da snime sopstveno izvođenje i prouče ga pre nego što izađu pred publiku.

"Razlika između ovog sistema i drugih sistema je taj što oni laserski snimaju pokrete čekića, tako da i manji model na isti način reprodukuje kompozicije koje su snimane na ovom klaviru, zato što snima pokret čekića, a ne poket dirke. Dirke su na ovom klaviru duže nego kod drugih klavira istog proizvođača i tu onda može da dođe do razlike u pomeranju. Oni mere faktički momenat pomeranja čekića i onda dalje šalje informaciju kompjuteru i on utiče na magnete, koji guraju dirke sa zadnje strane i tako se stvara efekat pritiskanja", objašnjava Vrbanec. 

Spirio r povezuje se na Ipad uređaj, što omogućava slušaocima pristup ogromnoj bazi kompozicija, koje se gotovo ne razlikuju od izvođenja uživo. To uklјučuje i muziku i video zapise umetnika, poput Djuka Elingtona, Glena Gulda, Artura Rubinštajna i Arta Tejtuma, a sada je digitalna biblioteka upotpunjena i Tasovčevom interpretacijom Šuberta, snimljenom u Moskvi 1996. godine.

Instrument sa potpisom Ivana Tasovca

Na predstavljanju novog instrumenta, Jelena Milašinović predstavnica Filharmonije za odnose s javnošću ukazala je da je njegovom akvizicijom ta institucija "etablirala svoju poziciju lidera u inovacijama" u regionu.

Veljko Popović/Euronews Serbia

Jelena Milašinović

"To je apsolutno zahvaljujući Ivanu Tasovcu, koji se oduševio ovim modelom kada je za njega saznao i zaista želeo od naše kuće da budemo prvi koji ćemo ga imati", rekla je ona.

"Ovaj klavir, pored svojih izuzetnih mogućnosti u kontekstu klasičnih, akustičkih, ima taj prefinjeni digitalni sistem i zapravo nam dokazuje da jedna vrhunska tehnologija i visoka umetnost zaista mogu ići ruku pod ruku. I to je upravo nešto u šta je verovao Tasovac – a to su inovacije i konstantno pomeranje granica", dodala je Milašinović.

U Tasovčevu čast, prvi Spirio r klavir na našim prostorima nosi njegov potpis.

Novu sezonu 22/23 Beogradske filharmonije pod nazivom "Na dobrom putu" otvorio je koncert posvećen preminulom dugogodišnjem direktoru i virtuelnim putovanjima po svetskim metropolama, koje prirodno započinje Beogradom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura