Aktuelno iz kulture

Zatvoren 56. Bitef: Gran pri dodeljen predstavi "Solo" i delu Jane Martense

Komentari

Autor: FoNet

02/10/2022

-

11:07

Zatvoren 56. Bitef: Gran pri dodeljen predstavi "Solo" i delu Jane Martense
Zatvoren 56. Bitef - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Izvođenjima predstava "Ljubav" u režiji Aleksandera Zeldina i "Krize" Žige Divjaka, uz svečano proglašenje dobitnika nagrada, u Beogradu je sinoć zatvoren 56. Bitef.

Gran pri "Mira Trailović" za najbolju predstavu u celini pripao dvema predstavama - "Solo" Nine Rajić Kranjac i "Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima" Jana Martensa.

Nagrade je dodelio međunarodni žiri festivala u sastavu Štefani Karp (dramaturškinja i pozorišna kustoskinja, Nemačka, predsednica žirija), Kristine Desel (pozorišna kritičarka, Nemačka), Selma Spahić (rediteljka, Bosna i Hercegovina), Vanja Ejdus (glumica, Srbija) i Dino Pešut (pisac I dramaturg, Hrvatska).

Tanjug/Tara Radovanović

 

"Prvi Gran Pri dodeljuje se hrabrom, strastvenom i jedinstvenom istraživanju osnovnih pitanja pozorišta u sadašnjem trenutku, koje seže i u prošlost i u budućnost, i koje nam divljom energijom postavlja četvoro izvanrednih mislilaca, autora, izvođača. Oni nas pozivaju na uzbudljivo i rizično putovanje kroz samospoznaju, konflikte, uspomene, prizore, pesme i mitove, vodeći nas ka različitim pozorišnim prostorima i formama, i koje se završava svečanošću koja slavi zajedništvo i naše ljudsko nesavršenstvo", obrazložio je žiri nagradu predstavi "Solo".

Tanjug/Tara Radovanović

 

"Drugi Gran Pri dodeljuje se umetnički, majstorski uobličenoj eksploziji slobode i buntovništva. Ova predstava kombinuje širok spektar pozorišnih i plesnih jezika, gradeći kompleksnu i višeslojnu dramaturgiju koja je istovremeno politička i poetična. Ona nas podstiče na trijumfalni protest u kom svaki pojedinac koristi svoj lični prostor uz saosećanje sa drugima", navedeno je u odluci žirija za predstavu "Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima" Jana Martensa.

Specijalna nagrada "Jovan Ćirilov" dodeljena je predstavi "Ljubav" Aleksandra Zeldina za "izuzetan doprinos pozorišnoj umetnosti".

Tanjug/Tara Radovanović

 

"Politikin žiri", u kojem su reditelji Haris Pašović i Ana Tomović, urednica rubrike za kulturu Gordana Popović, pozorišna kritičarka Ana Tasić i novinarka Borka Golubović Trebješanin, odlučio je nagrada "Politike" za najbolju režiju dodeli Janu Martensu za predstavu "Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima".

Nagradu publike osvojila je predstava "Svet bez žena" autorki Maje Pelević i Olge Dimitrijević.

Svečana ceremonija dodele nagrada okončana je velikom žurkom u pivnici Docker Brewery & Beer Garden.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Ovogodišnji Bitef održan je pod sloganom "Mi – junaci rada svog", a odigrano je devet predstava iz Nemačke, Belgije, Francuske, Meksika, Srbije, Slovenije i Velike Britanije.

Centralna tema festivala je bila vezana za pitanje rada, tržišta rada posle pandemije, prava radnika, kao i uslove rada u okviru samih izvođačkih umetnosti, a ovogodišnju smotru obeležio je ogroman broj stranih gostiju, njih oko 500, "što je učinilo da i u vremenima globalne ekonomske krize, desnog ekstremizma, pandemije i rata u Ukrajini, Beograd bude, bar na deset dana, svetska pozorišna metropola", saopštili su organizatori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura