Aktuelno iz kulture

Od Red Hot Chili Peppers do Arctic Monkeys: Najzanimljiviji albumi koji nam stižu ove jeseni

Komentari

Autor: Staša Rosić

06/10/2022

-

07:25

Od Red Hot Chili Peppers do Arctic Monkeys: Najzanimljiviji albumi koji nam stižu ove jeseni
Od Red Hot Chili Peppers do Arctic Monkeys: Najzanimljiviji albumi koji nam stižu ove jeseni - Copyright Prinstscreen YouTube/Bruce Springsteen, Classic Music Company, Official Arctic Monkeys, willowsmith

veličina teksta

Aa Aa

Poslednji dan septembra ove godine obeležile su dva važna muzička noviteta: novi album "Bjork" pod nazivom "Fossora" i legendarnih The Pixies ("Doggerel"), označivši početak uzbudljive sezone.

Nove projekte najavili su mnogi popularni muzičari, među kojima su (ponovo) Pepersi, neuništive muzičke legende Brus Springstin i Nil Jang i velika pop zvezda Tejlor Svift.

Predstavljamo vam nekoliko dugoočekivanih albuma najavljenih za ovu jesen:

Vilou: <CopingMechanism>

Vilou već neko vreme u muzičkim krugovima više ne važi samo za ćerku slavnih roditelja Vila Smita i Džejde Pinket Smit.

Talentovana muzičarka predstavlja svoj peti album na kom će se naći i nedavno objavljeni singlovi "Hover Like A Goddess" i "<maybe> it’s my fault".

"Prečesto u ranjivim emotivnim stanjima pokušavamo da okrivimo druge ljude za našu bol. Iako niko od nas nije savršen, u nekoj meri, mi sami sebi dozvoljavamo da upadnemo u situacije koje nam ne služe da ispunimo svoju najvišu svrhu", rekla je Vilou o pesmi "<maybe> it’s my fault".

"Coping Mechanism" koji će biti dostupan od 7. oktobra, označava njen drugi studijski pank album, u žanru u kom se muzičarka očigledno odlično snalazi.

U tome ju je, prema njenim rečima, podstakla uspešna saradnja sa Travisom Barkerom, s kojim je napravila hit singl "t r a n s p a r e n t s o u l".

"Zahvalna sam na ovoj pesmi jer je nastala u vreme introspekcije (u prvih nekoliko meseci lokdauna). Ta pesma mi je dokazala da treba da otpustim nesigurnosti koje sam imala o pravljenju projekta u ovom žanru", rekla je svojevremeno mlada muzičarka.

Od tada, ona je postala perjanica povratka pop panka i sarađivala sa mnogim velikim imenima žanra, poput Avril Lavinj, Mašin Gan Kelijem, PinkPantheress i drugima.

Nil Jang i Crazy Horse: "World Record"

Novi album Nila Janga, petnaesti koji snima sa bendom Crazy Horse, stiže nam 18. novembra, a već sada muzičar je objavio singl "Love Earth", ekološku himnu jednostavne, ali aktuelne poruke - "Volite Zemlju".

"Prava magija traje i mi mislimo da je imamo", rekao je Jang o novom albumu.

Tema životne sredine provlačiće se u više pesama, koje će biti dostupne i za strimovanje na Apple platformi.

Ipak, "Love Earth" kao ni ostale pesme sa albuma, ne možemo očekivati na Spotify servisu, budući da je muzičar povukao svoj katalog početkom ove godine zbog podkasta Džoa Rogana.

M.I.A: "Mata"

Na novi album beskompromisne britanske reperke poreklom iz Indije, njeni obožavaoci čekali su duže od šest godina, ali će 14. oktobra konačno imati priliku da uživaju u njenom novom projektu pod nazivom "MATA".

Muzičarka je već objavila tri singla sa ovog albuma - "Popular", "The One" i "Beep", a prošle godine objavila je "Babylon" baš u vreme kada je svoju "Vicki Leekx" miks-traku ponudila kao NFT.

O novom albumu govorila je u podkastu Zejna Loua rekavši da se na njemu "vode bitke".

"To je sudar ega i duhovnosti. Kao muzičaru, potrebno vam je nešto ega, inače ne možete da se bavite time. Takođe, moji muzički žanrovi su vrlo egocentrični. Nije da sam potekla iz gospela. Za mene je to bilo putovanje i značajno vreme da pričam o stvarima kao što su islamofobija, ratovi na Bliskom istoku i slične stvari", rekla je ona.

Ipak, M.I.A. je singlom "The One" uspela da iznenadi one koji su navikli na njene njene buntovne, angažovane tekstove i suprotstavljanje autoritetima.

"Na neki način, i ta pesma je buntovnička, jer su svi očekivali da pravim haos", rekla je muzičarka, koja je u nekim pesamama sarađiala je sa Niki Minaž i Dodžom Ket.

Brus Springstin: "Only The Strong Survive"

Brus Springstin se ne zaustavlja. Rok legenda obeležava pedeset godina karijere novim albumom koji će biti sačinjen od obrada klasičnih soul pesama, a već je objavio jednu od njih - novu interpretaciju pesme "Do I Love You (Indeed I Do)" Frenka Vilsona.

U videu kojim je najavio izlazak albuma za 11. novembar, Springstin je objasnio da je "želeo da napravi album na kom će samo pevati".

"A koja je bolja muzika za to od velikog američkog kataloga šezdesetih i sedamdesetih? Pozajmio sam inspiraciju od Levija Stabsa, Dejvida Rafina, Džimija Rafina, Dajane Ros i mnogih drugih", naveo je muzičar.

"Cilj mi je da moderna publika iskusi njihovu lepotu i radost, baš kao što sam ja prvi put kada sam je čuo. Nadam se da ćete voliti da ih slušate onoliko koliko sam ja voleo da ih pravim", dodao je on.

Inače, Springstin je proglašen je najplaćenijim muzičarem 2021. godine, nakon što je zaradio 590 miliona dolara. Najveći deo tog iznosa - impresivnih 550 miliona dolara - dobio je nakon prodaje svog muzičkog kataloga koji čine 20 studijskih albuma, 300 pesama, 23 snimka koncerata i još mnogo drugih sadržaja.

Preostalih 40 miliona Springfild je zaradio od njegovih 26 nastupa na Brodveju, kao i saradnje sa bivšim predsednikom SAD Barakom Obamom na knjizi i ekskluzivnom podkastu za Spotify "Renegades: Born In The USA".

Tejlor Svift: "Midnights"

Od trenutka kada je na dodeli Gremi nagrada oborila rekord, a zatim i najavila novi album "Midnights", jedna od najpopularnijih pevačica današnjice golica maštu svojih obožavalaca otkrivajući detalje o svakoj od njih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

"Ovo je kolekcija muzike napisane usred noći, put kroz košmare i slatke snove. Pod kojim nervozno hodamo iz sobe u sobu i demoni s kojima se suočavamo. Za sve nas koji su se okretali u krevetu i odlučili da ostave upaljene lampe i krenu u potragu, nadajući se da će možda, kada sat otkuca dvanaest, ponovo sresti sebe", napisala je kantautorka o novim pesmama.

Ako se "Midnights" nađe na prvom mestu "Bilbord" liste najprodavanijih, kao što se očekuje, Tejlor Svift izjednačiće se sa Barbrom Strejsend kao ženski izvođač sa najvećim brojem albuma na prvom mestu.

Njen prethodni album "Folklore" pevačica je objavila inznenada u jeku pandemije, zamislivši ga kao "zbirku pesama i priča koje teku kao tok svesti".

Kritičari su imali samo reči hvale za kantautorku, koja ima reputaciju "ženskog Boba Dilana". Novi album možemo da očekujemo 21. oktobra.

Arctic Monkeys: "The Car"

Istog dana vraćaju se Arctic Monkeys sa novim albumom "The Car". Reč je o nastavku "Tranquility Base Hotel & Casino" iz 2018. a već se "zavrtelo" i nekoliko singlova.

Uz "There’d Better Be a Mirrorball", "I Ain’t Quite Where I Think I Am" i "Body Paint" bend će objaviti još sedam pesama.

Kako su ranije ispričali, poslužili su se strategijama grupa Led Zeppelin i Rolling Stones.

"Gomila albuma Led Zeppelin-a i Stonsa nastala je u kućama na selu, gde bi se skupili, sve smislili, a onda to drugde snimili. Otišli smo u leto, poneli svu opremu, napravili sirovi materijal i odneli u studio", rekao je Aleks Tarner u jednom nedavnom intervjuu.

On je takođe poručio da su se na albumu "Car" udaljili od naučne fantastike. "Vratili smo se na Zemlju", rekao je muzičar.

Red Hot Chili Peppers: "Return of the Dream Canteen"

Legendarni sastav Red Hot Chili Peppers, nakon nekoliko uspavanih godina, povratkom Džona Frušantea, ponovo se našao na izvoru inspiracije i samo nekoliko meseci od objavljivanja 12. albuma "Unlimited Love", časti svoje obožavaoce još jednim, koji su nazvali "Return of the Dream Canteen".

"Tražili smo sebe kao bend kakav smo nekako oduvek bili. Iz zabave smo svirali i učili neke stare pesme. Vrlo brzo ušli smo u misteriozan proces izgradnje novih pesama. Prelepa razmena hemije koja nas je učinila prijateljima stotinama puta", rekli su muzičari u saopštenju kojim su najavili novi album.

"Bilo je to kao san. Kad smo sve rekli i uradili, naša temperamentna ljubav jednih prema drugima i magija muzike poklonila nam je toliko pesama da nismo znali šta s njima da radimo. Shvatili smo. Dva dvostruka albuma koja će biti objavljena jedan uz drugi. (...) 'Return of the Dream Canteen' je sve što jesmo i što smo ikada sanjali da budemo. Prepun je. Sačinjen je od krvi iz naših srca", naveli su "Pepersi".

Album će biti dostupan od 14. oktobra.

Hani Dižon: "Black Girl Magic"

Hani Dižon, zvezda elektronske scene koja je redovan gost Exit festivala u Srbiji, najavila je svoj drugi album pod nazivom "Black Girl Magic", na kom je sarađivala sa nizom istaknutih izvođača kao što su Šanel Tres, Iv, Pablo Vitar, Majk Dan i mnogi drugi.

"Ovaj album posvećen je ljubavi - ljubavi prema muzici, zajednici, ali najviše ljubavi prema sebi. Biti dosledan onome ko ste uprkos svemu ostalom i imati hrabrosti za neustrašivu ljubav", rekla je Dižon o svom albumu.

Ona je već predstavila jedan od singlova - "Show Me Some Love" koji je napravila u saradnji sa Šanel Tres i Sejdi Voker.

Rođena kao Hani Redmond, muzičarka je odrastala u Čikagu, gradu koji će kasnije biti prestonica haus žanra. Subkultura i muzički milje ovog grada ostaviće dubok uticaj na nju, kao i njena porodica. Svoje prve muzičke korake napravila je za gramofonom svojih roditelja, upijajući zvuke sa soul i r’n’b ploča.

Pet decenija kasnije ona je jedna od najvećih ženskih DJ-eva na svetu koji se vešto poigrava sa najrazličitijim žanrovima. Njen novi album biće objavljen 18. novembra.

Komentari (0)

Kultura