Aktuelno iz kulture

Muzički mostovi kao početak saradnje velikih operskih kuća iz Evrope

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2022

-

14:13

Muzički mostovi kao početak saradnje velikih operskih kuća iz Evrope
Muzički mostovi kao početak saradnje velikih operskih kuća iz Evrope - Copyright Marija Erdelji/SNP

veličina teksta

Aa Aa

Operski umetnici iz Novog Sada, Kelna, Dizeldorfa, Minhena, Milana, Temišvara, Segedina, Skoplja, Varne, Tirane, Sarajeva, Osijeka… od naredne godine imaće priliku da se umrežavaju, razmenjuju iskustva i promovišu u okviru novih Internacionalnih operskih dana koji su započeli u Srbiji, u Srpskom narodnom pozorištu.

Na Panelu u Srpskom narodnom pozorištu, drugog dana Internacionalnih operskih dana, predstavnici teatara iz regiona i Zapadne Evrope dogovorili su da od naredne sezone počinju velike i značajne operske koprodukcije, kao i razmena umetnika među pozorišnim kućama.

Takođe, još jedna od važnih tačaka jeste uspostavljanje jedinstvene platforme koja će imati za cilj promociju umetnika u inostranstvu i koja će sadržati bazu podataka umetnika, ali i formiranje regionalne operske alijanse.

Ovoj važnoj konferenciji, prethodio je veliki koncert "Muzički mostovi" koji je održan u Subotici na kom su nastupili solisti Opere SNP-a Marija Jelić, Stevan Karanac, Višnja Radosav, ali i sopran Aida Čorbadžić, tenor Đorđi Čučkovski, bariton Igor Krišto i bariton Plamen Dimitrov, a sve pod dirigentskom palicom maestra Elia Orčuola.

V. Veličković

 

"Činjenica da su sa nama upravnici i direktori opera velikih pozorišta regiona i Zapadne Evrope govori o vidljivosti i kvalitetu Opere Srpskog narodnog pozorišta. Ono što je naš najveći kapital, a to su umetnici nastupom na koncertu u Subotici koji je otvorio ovaj skup, i pokazali, jeste svakako jedan visok nivo izvođenja. Zaista zato verujem da je ovo jedan dobar start i dobar početak za neke buduće saradnje i neke buduće događaje", rekao je upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Koncert u Subotici, kao i panel diskusiju, podržao je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a ovom prilikom zamenik tog sekretarijata Radivoj Paroški rekao je da je sekretarijat odmah prepoznao značaj ove saradnje koja povezuje umetnike iz 10 zemalja, ne samo zbog njihovog umrežavanja već i zbog toga što upravo oni šire vidike i prelaze granice.

Marija Erdelji/SNP

 

"Smatram da se u okviru ove međuregionalne saradnje o kojoj se govori u ova dva dana u Subotici i u Novom Sadu, stvaraju preduslovi za uspostavljanje saradnje i na nekim drugim nivoima, mislim pre svega da razvoj regiona zavisi od toga koliko smo povezani i koliko možemo ekonomski da se povezujemo a time i da poboljšamo uslove života za naše građane, za sve građane u regionu", napomenuo je zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Radivoj Paroški.

Teatri koji su uključeni u Internacionalne operske dane su Državna Opera Keln, Državna Opera Dizeldorf, minhenski Gertnaplac teatar, Teatar Arčimboldi Milano, Opera Temišvar, Nacionalna opera i balet iz Skoplja, Državna opera Varna, Nacionalna opera i balet iz Tirane, Narodno pozorište Sarajevo, Narodno kazalište Osijek, Segedinsko narodno pozorište i Srpsko narodno pozorište.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura