Aktuelno iz kulture

Jugoslavu Panteliću uručen francuski Orden viteza: "Neumorna spona između Francuske i Srbije"

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2022

-

09:53

Jugoslavu Panteliću uručen francuski Orden viteza:  "Neumorna spona između Francuske i Srbije"
Pjer Košar i Jugoslav Pantelić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Francuske Pjer Košar uručio je juče Orden književnosti i umetnosti, u rangu viteza, direktoru Jugoslovenske kinoteke Jugoslavu Panteliću.

Na svečanosti u francuskoj ambasadi, Košar je prilikom uručivanja odlikovanje u ime ministarke kulture i komunikacija Francuske, između ostalog, istakao da je Pantelić "neumorna spona između Francuske i Srbije".

Pred brojnim zvanicama i novinarima, Košar je podsetio da je Pantelić kao novinar bio autor brojnih intervjua sa filmskim ličnostima, posebno francuskim, i autor više emisija o filmu.

Prema njegovim rečima, Pantelić kao umetnički direktor Festa radi na tome da evropski i francuski film tu imaju svoje zasluženo mesto, a kao direktor Jugoslovenske kinoteke je organizovao brojne francusko-srpske filmske susrete.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Pantelić je podržao i projekat "Kinoteke" sa Francuskim institutom u Srbiji, kao i brojne retrospektive posvećen velikanima francuskog filma, kao Žan Polu Belmondu i Žan Liku Godaru, naglasio je ambasador.

"U planu je da budete domaćin u Beogradu glumici Izabel Iper i da u njenu čast priredite izložbu i projekciju filmova. Bićemo srećni da vam pomognemo", najavio je Košar.

U svom obraćanju, Pantelić je istakao da mu je velika čast da primi visoko odlikovanje koje dolazi iz Francuske, kolevke filma i kulture koja ga je uz našu "najviše oblikovala i to i dalje čini".

Pantelić je podsetio da je francuska kinematografija više nego ijedna druga okrenuta svetskim umetnicima van svojih granica.

Podsetivši da je kao filmski kritičar i novinar intervjuisao veliki broj francuskih stvaralaca i upoznao mnoge autore, Pantelić je najavio za 51. Fest "izuzetne filmove francuskih autora i produkcija".

"Zahvalio bih se svima koji su stvarali i stvaraju umetnosti. Oni su zvezde vodilje koje osvetljavaju put kojim idemo, a koji je nadam se bolji od ove sadašnjosti", zaključio je Pantelić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura