Aktuelno iz kulture

Jugoslav Pantelić odlikovan francuskim Ordenom viteza umetnosti

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2021

-

12:14

Jugoslav Pantelić odlikovan francuskim Ordenom viteza umetnosti
Jugoslav Pantelić odlikovan francuskim Ordenom viteza umetnosti - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo kulture Republike Francuske odlikovalo je Ordenom umetnosti i književnosti u rangu viteza, Jugoslava Pantelića, direktora Jugoslovenske kinoteke, saopštili su iz Jugoslovenske apoteke.

Ministarka kulture Francuske Rozlin Bašlo Narken čestitala je Panteliću na visokom ordenu Republike Francuske, ističući njegov "doprinos i posvećenost u službi kulture".

Otpravnik poslova Ambasade Francuske u Srbiji Fatih Akčal obavestio je o tome dobitnika Ordena Jugoslava Pantelića.

"Srećan sam što mogu da vam prenesem čestitke u ime Ministarstva kulture Francuske i uručim Diplomu viteza umetnosti i književnosti", napisao je Akčal i dodao da dobitniku čestita i u svoje ime.

"Ovo odlikovanje svedoči o zahvalnosti Francuske na vašem zalaganju za unapređenje saradnje između Francuske i Srbije u oblasti kinematografije, kao i na vašem nastojanju da istaknete značaj francuskog filma i promovišete kako filmove tako i umetnike", navodi se u pismu Fatiha Akčala.

Orden viteza Panteliću će biti svečano uručen kada epidemiološka situacija to bude dozvolila.

Jugoslav Pantelić je dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor Beogradskog međunarodnog filmskog festivala (FEST).

Pokretač je kontinuirane digitalne restauracije klasičnih srpskih igranih filmova, od kojih su mnogi predstavljeni i na najprestižnijim filmskim festivalima, poput Kanskog i Berlinskog.

Pantelić je član Izvršnog odbora Evropske asocijacije filmskih arhiva sa sedištem u Amsterdamu i član Evropske filmske akademije sa sedištem u Berlinu.

Preporuka za vas

Restaurisani "Dan četrnaesti" prikazan u Kanu

Komentari (0)

Kultura