Aktuelno iz kulture

Glumac Pavle Jerinić: Pozorište je kao majka koja je uvek tu za bludnog sina

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2022

-

14:46

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Pavle Jerinić deo je predstave "Deca" u Narodnom pozorištu, koja je osmišljena prema romanu Milene Marković, nagrađene Ninovom nagradom za to delo.

Reč je o scenskom spektaklu sličnom operi koja se izvodi u 17 pesama, a prema Jerinićevim rečima, tako nešto nije rađeno do sada.

"Libreto je radio Dimitrije Kokanov. Teško je pratiti hronologiju u tom romanu i strukturi, ali su uspeli da predstava ima početak, sredinu i kraj. Muzika Irene Popović Dragović je izvanredna u smislu da su i muzika i tekst u isto vreme takvi da je to komplikovano i jednostavno, zabavno i potresno", rekao je glumac u novom intervjuu za Tanjug Reflektor, dodavši da je roman Marković "zlata vredan".

U podeli su troje operskih pevača i glumci, a prema njegovim rečima, kombinacija "svega i svačega, mladog i starog, glumačkog i pevačkog, je fantastičan miks".

Marijana Janković

Iz predstave "Deca"

Primetivši da pre petnaestak godina kada je njegova generacija izlazila na put, oni nisu imali priliku da dobiju "ovakav proboj na televizijskom frontu kao sada". Jerinić je dodao da razume mlade generacije kolega koji su se pre svega okrenuli televiziji.

"Za dva, tri meseca priprema u pozorištu dobili bi isti honorar kao za jedan, dva, tri snimajuća dana. U tom smislu, televizija je pojela pozorište", ukazao je Jerinić.

Prema njegovim rečima, neki balans mora da se pravi pošto "karijera ne traje četiri nego 44 godine i mora da se nađe način da se traje, a televizija i film nisu baš toliko postojane stvari".

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Pozorište je fantastičan poligon za gradnju zanata. Često ćete mnogo više naučiti u radu sa različitim rediteljima nego što biste dobili na akademiji. Moja poruka mladim kolegama je da traže svoje mesto u pozorištu", rekao je Jerinić.

Upitan kako vidi budućnost pozorišta, Jerinić odgovara: "Ono će uvek biti tu, kao majka kojoj se vraća bludni sin, koga će da ga zagrli i kaže: 'Biće sve u redu, ja sam uvek tu i biću tu'".

Komentari (0)

Kultura