Aktuelno iz kulture

Netfliks pod pritiscima monarhista: Menjaju se planovi za "Krunu" i seriju o Megan Markl i princu Hariju

Komentari

Autor: Staša Rosić

19/10/2022

-

07:35

Netfliks pod pritiscima monarhista: Menjaju se planovi za "Krunu" i seriju o Megan Markl i princu Hariju
Princ Čarls - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od smrti kraljice Elizabete Druge, Netfliksova serija "Kruna" koja je pratila njenu 70 godina dugu vladavinu u Velikoj Britaniji, dobila je sasvim novo tumačenje i značaj u javnosti. 

Interesovanje za seriju, koja će uskoro dobiti petu sezonu, naglo je poraslo krajem septembra, pa se našla među najgledanijim sadržajima na tom striming servisu. Istovremeno, strani mediji su spekulisali šta će se sada, kada kraljice više nema, dogoditi sa planovima za snimanje dokumentarne serije o Megan Markl i princu Hariju, budući na njihov problematičan status u kraljevskoj porodici. 

Međutim, veliki deo javnosti u Velikoj Britaniji, a naročito pojedinci bliski stvarnoj Kruni, kritikovali su Netfliks zbog toga što tim ostvarenjima podriva monarhiju. Naročito sporne su glasine da će u novoj sezoni "Krune" jedna od epizoda prikazivati težnju tadašenjeg princa od Velsa, a današnjeg kralja Čarlsa, da svoju majku svrgne s vlasti.

U seriji, navodno, njegov lik kog tumači Dominik Vest bivšem britanskom premijeru Džonu Mejdžoru traži da mu pruži podršku u pokušajima da Elizabetu Drugu navede da abdicira, a sada se oglasio i stvarni akter, nazvavši takve navode "štetnom i zlonamernom fikcijom". 

Predstavnici Mejdžora, koji je bio na čelu britanske Vlade od 1990. do 1997. godine. CNN-u su dostavili saopštenje u kom zaplet nove sezone nazivaju "gomilom gluposti", izmišljenih da pruže "maksimalan i potpuno lažan dramski efekat".

"Ser Džon nije sarađivao ni na koji način sa serijom 'Kruna'. Nikada mu niko nije prišao da proveri tačnost scenarija ni za ovu ni za druge serije. Jasno i jednostavno, sve je izmišljeno", stoji u saopštenju.

Budući da jedna od scena navodno prikazuje i trenutak kad Mejdžor (igra ga Džoni Li Miler) o kraljici priča sa svojom ženom, predstavnici nekadašnjeg premijera ističu da su "razgovori između monarha i premijera potpuno privatni" i da "ni jedna od scena koju prikazujete nije tačna ni na koji način". 

"Nikada nije bilo nikakvih diskusija između ser Džona i tadašnjeg princa od Velsa o bilo kakvoj mogućnosti abdiciranja pokojne kraljice Elizabete Druge, niti je takva neverovatna i neprikladna tema ikada bila na dnevnom redu tadašnjem princu Velsu ili ser Džonu", dodaje se u saopštenju.

Netfliks: "To je drama"

Nakon burnih reakcija na takvu najavu nove sezone i pozive pojedinih javnih ličnosti bliskih Kruni da se serija bojkotuje, Netfliks je odgovorio saopštenjem u kom podseća da je serija "oduvek predstavljana kao drama zasnovana na istorijskim činjenicama".

"Peta sezona je domaštana dramatizacija, u kojoj smo zamišljali šta bi se dogodilo iza zatvorenih vrata tokom značajne decenije za kraljevsku porodicu, koja je već bila u žiži javnosti i dokumentovana od strane novinara, biografa i istoričara", navodi se u dopisu.

Smrt princeze Dajane neće biti prikazana

Predstojeća, peta sezona baviće se brakom princa Čarlsa i princeze Dajane pod budnim okom kraljice Elizabete, koju sada igra Imelda Stonton. Tema razvoda sadašnjeg kralja Velike Britanije svakako je vrlo osetljiva za monarhiste, a naročito najava šeste sezone koja se poklapa sa periodom u kom je nastradala Lejdi Di. 

Međutim, u jeku skandala oko pete sezone, iz Netfliksa su već sad morali da preciziraju da u narednom nastavku neće prikazati tačan trenutak Dajanine smrti, koju igra Elizabet Debicki.

Nakon smrti kraljice Elizabete Druge, produkcija "Krune" je pauzirana, ali je neimenovani prijatelj kralja Čarlsa za britanske tabloide nazvao predstojeću sezonu kao "eksploatatorsku", kao i da Netfliks "ne brine o narušavanju reputacije ljudi". 

"Ono što ljudi zaboravljaju je da su stvarna ljudska bića i stvarni životi u središtu svega ovoga", rekao je tada kraljevski insajder. 

Britanska Vlada je 2020. godine tražila od produkcije "Krune" da pre svake epizode prikazuje odricanje od odgovornosti i jasno navede da su događaji izmišljeni. 

Pomera se početak prikazivanja dokumentarne serije o Saseksima

Nakon oštrih reakcija na petu sezonu "Krune", Netfliks je navodno odlučio i da premijeru dokumentarne serije o princu Hariju i Megan Markl pomeri za sledeću godinu.

Deadline piše da je serija trebalo da počne sa prikazivanjem u decembru, nakon predstavljanja novog nastavka "Krune" 9. novembra, ali su čelnici utvrdili da bi tako nešto bilo "preterano smelo".

Neimenovani dokumentarac u produkciji Netfliksa i Archewell produkcije vojvode i vojvotkinje od Saseksa nije dobio zvaničan način početka, ali su iz Netfliksa više puta navodili da planiraju da ga emituju samo nekoliko nedelja nakon igrane serije.

Tanjug/ AP Photo/Seth Wenig

 

Mediji su pisali da su kamere Netfliksa svuda pratile Harija i Megan, pa čak i na putu do Londona, kada su prisustvovali proslavi kraljičinog jubileja, međutim, striming servis za Deadline poručuje da "nije potvrđeno prikazivanje bilo kakvog dokumentarca o vojvodi i vojvotkinji od Saseksa".

Nakon eksplozivnog intervjua koji su princ Hari i njegova supruga dali za Opru Vinfri u kom su izneli niz šokantnih tvrdnji na račun kraljevske porodice, mnogi se pitaju da li će i dalje nastaviti da sa javnošću dele svoje porodične probleme. 

Iako deluje da su njihovi nastupi u javnosti dodatno produbili jaz između Saseksa i ostatka kraljevske porodice, vojvotkinja je nedavno ponovo dala intervjuu za magazin "Cut", o kom više možete pročitati u odvojenom tekstu. 

Netfliks je u saradnju sa kućom "Archewell" Harija i Megan u jesen 2020. investirao 100 miliona dolara, a u sklopu njihovog ugovora, pored dokumentarca, navodno je bio i jedan animirani film za decu pod nazivom "Pearl". 

Međutim, nakon pada broja pretplatnika i vrednosti kompanije, otkazani su mnogi animirani projekti, pa i "Pearl". 

Komentari (0)

Kultura