Aktuelno iz kulture

Hornista Nikola Ćirić: Svakog petak oblačim dres - frak Beogradske filharmonije sa iskrenom željom da budem deo tima

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2022

-

13:04

Hornista Nikola Ćirić: Svakog petak oblačim dres - frak Beogradske filharmonije sa iskrenom željom da budem deo tima
Hornista Nikola Ćirić: Svakog petak oblačim dres - frak Beogradske filharmonije sa iskrenom željom da budem deo tima - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Nikola Ćirić, prva horna Beogradske filharmonije, postao je član prestižne institucije kada je imao samo 22 godine. 

Kao orkestarski muzičar nastupao je sa eminentnim umetnicima među kojima su Zubin Mehta, Kšištof Penderecki, Emanuel Paji, Štefan Dor, Stiven Iserlis, Martin Frost, Hajnrih Šif, a sada spremno ulazi u novu sezonu koja nosi naziv "Na dobrom putu".

Ćirić je u novom intervjuu za Tanjug Reflektor istakao da Beogradska filharmonija "ne prerastaje sa iznenađenjima", svaka sezona je drugačija i nosi drugačiju poruku.

"Sezona koja se otvara Petom simfonijom Čajkovskog, gde je veliki solo prve horne, ne može da bude loša sezona", rekao je muzičar.

Istakavši da se posebno raduje koncertnom izvođenju opere "Toska", Ćirić je dodao da je raznovrsnost programa "odlična za napredovanje, za higijenu orkestra", pogotovo kad se svira Šubertova velika simfoniju koja je izuzetno teška u muzičkom, fizičkom i tehničkom pogledu.

"Beogradska filharmonija pruža mogućnost svojim ljudima kroz sezonu da napreduju. To je zabavno i izazovno za nas", rekao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, svaki četvrtak dan pred kocnert je trenutak kad su fizičke snage članova orkestra malo potrošene, pogotovo sa dirigentom poput Gabriela Felca.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"On od nas uvek traži poslednji atom snage i uvek damo. Svi smo naučili da snaga koju uštedimo dan pred koncert je snaga koju možemo da damo tog petka publici na Kolarcu. Četvrtak je trenutak kada se preispitate šta još može da se popravi do sutra", rekao je hornista.

Ćirić je podsetio na stav Felca da filhrmoničari posle koncerta u petak ne bi trebalo da mogu odsvirati više nijednu notu "i najčešće je to tako", jer uvek daju poslednji atom snage.

Pošto je kao dete vežbao u muzičkoj skoli u Nišu i gledao kampanje Beogradske filharmonije, želeo je da postane član orkestra, a nakon osam godina od prijema, Ćirić ističe da "ta čast nije splasnula nimalo".

"Svakog petak oblačim dres - frak Beogradske filharmonije sa iskrenom željom da budem deo tima", naglasio je Ćirić.

Iz ove sezone Ćirić izdvaja Malerovu sedmu simfoniju, Šumanovu četvrtu i Bruknerovu sedmu, kao i "Tosku" sa operskim pevačem Željkom Lučićem i druga dela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura