Reflektor

Šef-dirigent Gabrijel Felc: Muzikom vodimo Beograđane u Berlin

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2022

-

14:16

Šef-dirigent Gabrijel Felc: Muzikom vodimo Beograđane u Berlin
Gabrijel Felc - Copyright Beogradska filharmonija/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Šef-dirigent Gabrijel Felc izjavio je da će za njega biti poseban večerašnji prvi koncert nove sezone Beogradske filharmonije u Kolarčevoj zadužbini, na kome tematski posetioce vode u njegov rodni grad Berlin.

Felc je rekao Tanjugu da će Filharmonija u novoj sezoni odsvirati 25 koncerata sa posebnim programima posvećenim 25 gradova sveta, kao što su i Njujork, Tokio, Budimpešta i naravno Berlin.

"To je poseban momenat za mene. Radujem se, ja sam iz Berlina. Lepa je kombinacija - Berlin je najveći u nemački grad, a Beograd u Srbiji", rekao je Felc Tanjugu.

Prema njegovim rečima, koncert će početi vrlo popularnom uvertirom za prvu nemačku romantičarsku operu "Čarobni strelac" Karla Marije fon Vebera, koja je premijerno izvedena u Berlinu 1821. godine.

Beogradska filharmonija/Marko Đoković

Nenad Janković i Gabrijel Felc

Koncertom u Kolarcu 30 godina rada u Beogradskoj filharmoniji obeležiće njen solista fagotista Nenad Janković izvođenjem Veberovog Koncerta za fagot i orkestar u F-duru.

"On je fenomenalan! Veliki respekt i mnogi komplimenti. Da svira 30 godina u orkestru i ima isti nivo to je stvarno super", rekao je Felc.

Koncert zaokružuje Velika simfonija u C-duru Franca Šuberta, koja se inspirisana Devetom simfonijom Ludviga van Betovena smatra izvođačkim izazovom zbog svoje dužne i interpretacijskih zahteva.

"Moram da kažem da je Šubertova simfonija uvek veliki stres za orkestar. Ova simfonija nije svirana minimalno deset godina. To je stvarno kao novo u repertoaru. Radili smo mnogo, optimističan sam večeras", rekao je Felc.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura