Aktuelno iz kulture

Berezovski na Kustendorf klasik festivalu: Izvođač klasične muzike je kao stari automobil, mi smo prodavci nostalgije

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2022

-

17:16

Berezovski na Kustendorf klasik festivalu: Izvođač klasične muzike je kao stari automobil, mi smo prodavci nostalgije
Boris Berezovski - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Biti izvođač klasične muzike danas je kao da si stari automobil, staromodan, ali i nostalgičan i to je vrlo moćno osećanje, jer mi smo prodavci nostalgije, prošlosti i istorije, izjavio je za Tanjug slavni ruski pijanista Boris Berezovski koji će večeras nastupiti na festivalu Kustendrof klasik u etno selu Mećavnik na Mokroj Gori.

"Nisam siguran da će izvođenje klasične muzike preživeti eru digitalizacije, ali mislim da je najbolje biti staromodan kao stari automobil, jer postoji trend da se sve vraća u modu. Prelep, stari automobil vraća sećanja i nostalgiju“, rekao je Berezovski.

On će pred mladim muzičkim talentima iz Srbije večeras izvesti dela Šostakoviča, Prokofjeva, Betovena i Rahmanjinova.

"Ovaj program je sveže izvođenje. Kada nešto sviraš previše često postaje rutina, ali mislim da će koncert biti vrlo dobar zato što još uživam u onome što sviram i zato što radim iz uverenja, iz ljubavi. Ja sam se zaljubio u muziku i zato je i sviram. Ponekad ta ljubav malo splasne, ali onda pronađem nove načine da je izvodim“, kazao je Berezovski.

Na pitanje da li je bajkovito mesto kao Mećavnik specijalna inspiracija za njega, Berezovski je odgovorio da je na bini isključivo inspirisan muzikom.

"Čak i kad bih svirao u zatvoru ili nekom ružnom mestu, i dalje bih osećao isto uzbuđenje od muzike, čak i kad bi set bio potpuno užasan, ali ovde, na Mećavniku, jednostavno je zadovoljstvo biti, probuditi se ujutru i videti svu ovu lepotu, to je sjajno“, zaključio je Berezovski.

Na Kustendorf klasik festivalu, pored Berezovskog, nastupaju i pijanisti Andrej i Nikola Blagovčanin, učenici muzičke škole "Stevan St. Mokranjac" iz Beograda i Pjevačka družina Svetlane Spajić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura