Aktuelno iz kulture

Petnaesti Kustendorf od 6. do 10. maja: Drvo života za Petra Božovića i Tonija Servilja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/04/2022

-

14:40

Petnaesti Kustendorf od 6. do 10. maja: Drvo života za Petra Božovića i Tonija Servilja
Petnaesti Kustendorf od 6. do 10. maja: Drvo života za Petra Božovića i Tonija Servilja - Copyright AP/Joel C Ryan, Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Petnaesti Kustendorf biće održan od 6. do 10. maja u Drvengradu, pod sloganom "Razdiruća i čudesna lepota stvaranja", sa gostima i pred publikom.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće otvoren projekcijom filma "Perje" egipatskog reditelja Omara El Zohairija, a do 10. maja u Drvengradu će biti prikazano u okviru takmičarskog programa 15 ostvarenja.

Na konferenciji za novinare koja je danas održana u Vladi Srbije, osnivač festivala, naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica je kazao da će festivalsko priznanje "Drvo života" ove godine biti dodeljeno glumcima Petru Božoviću i Toniju Servilju.

Kusturica je rekao da bi na Mokru Goru "trebalo da dođe" Serviljo, poznat po filmu "Velika lepota" (2013) Paola Sorentina, a među gostima festivala biće reditelji Omar El Zohairi i Žesika Ženei, producent filma "Povesti o mojoj ženi" Flaminjo Zadra, dok će reditelj Asgar Farhadi, zauzet snimanjem, održati onlajn radionicu.

Emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake iz 1921.

Kako je najavljeno, u programskoj celini "Savremene tendencije" biće prikazani: dobitnik Gran pri nagrade festivala u Kanu - "Heroj" reditelja Asgara Farhadija, dobitnik glavne nagrade filmskih kritičara kanskog festivala - pomenuti film "Perje", dobitnik nagrade žirija filmskog festivala u Otrantu "Povest o mojoj ženi" mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, zatim film "Jedna sekunda" kineskog reditelja Džanga Jimoua, kao i film "Freda" rediteljke Žesike Ženei sa Haitija.

Slogan festivala je "Razdiruća i čudesna lepota stvaranja", nastao na osnovu replike iz kratkog filma "Šta su to oblaci?" Pjera Paola Pazolinija, čija će ostvarenja biti prikazana u okviru retrospektivnog programa povodom stogodišnjice rođenja italijanskog reditelja.

Kuriozitet festivala predstavljaće ekskluzivno emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake iz 1921. godine.

Primetivši da se za takmičarski program prijavio veliki broj mladih autora i da je stiglo 522 prijave, što je više nego ikada ranije, Kusturica je rekao da je odabrano 13 igranih i dva dokumentarna kratka ostvarenja koja će se takmičiti za festivalske nagrade "Zlatno jaje", "Srebrno jaje" i "Broznano jaje".

Međunarodni žiri čine: egipatska rediteljka Marijam Abu Ouf, međunarodni agent za publicitet filmova Brigita Portije, reditelj i scenarista Dušan Milić, i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

U takmičarskom programu 15. Kustendorfa, naći će se 15 filmova koji istovremeno dobro predstavljaju trendove u novijoj produkciji kratkometražnih filmova, ali se i izdvajaju po autentičnosti autorskih vizura i veštini izrade.

Film je uvek bio utočište koje zaustavlja vreme 

Za nagrade se takmiče autori iz Danske, Rusije, Srbije, Španije, Švajcarske, Nemačke, Rumunije, Francuske, Severne Makedonije, Izraela, Portugala, Velike Britanije, Slovačke, Poljske.

"Malo li je u ovom trenutku kada je otkaz kulture jednom čitavom narodu dodeljen? Mi ćemo prikazati filmove svih drugih, pa i naroda kome je dat crveni karton. Ne zato što je napravio prekršaj nego zato što je svetska vlada tako odredila", istakao je Kusturica.

Kusturica je primetio i da je "Dostojevski postao krivac za stanje stvari" i da "jedna ogromna kultura doživljava poništavanje", istakavši da je "Srbija valjda jedina zemlja koja otvara vrata svima".

"Festival se odvija u vremenu u kome, ne kao fraza već objektivno, ništa nije kao što je bilo", ocenio je reditelj.

Tanjug/Rade Prelić

Emir Kusturica: Festival se odvija u vremenu u kome, ne kao fraza već objektivno, ništa nije kao što je bilo

Primetivši da "postoji još uvek holivudska iluzija da je film veći od života", Kusturica je upozorio da nam već godinama preko rijalitija "u kuću svakodnevno ulaze nepozvani gosti, a mi pristajemo na njihovu prostačku prirodu".

Kusturica je rekao da je Kustendorf pre 15 godina započet kao umetnički azil i smatra da je njegov festival "jedna do trasa na kojima će se u u budućnosti čuvati format filma kakvog znamo iz idealizovanog perioda kada je bio veći od života".

"U vreme kad ptice ne umiru pevajući već padaju s neba od 5G mreže, kada bi mogao da nas stigne iz ovih raznih otkrivenih labaratorija i antraks i još veća nevolja, mi se vraćamo plemenitoj ideji, koja je izuzeta iz svih realnih procesa, koja tvrdi još uvek da je film veći od samog života", naveo je Kusturica.

Prema njegovim rečima, "film je uvek bio utočište koje zaustavlja vreme i daje mogućnost da čovek trancendira i sebi produži život".

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je da je Kustendorf poseban i da nema puno u svetu onih koji slave autorski film.

"Ali ne treba da nas čudi, tako je i počeo, kada je na prvom ili drugom Festivalu `sahranjen` komercijalni film `Umri muški 4`. Time je označeno kakav je Festival Emira Kusturice. Ovo je bitka da film uopšte opstane, kao i potreba da se vratimo bioskopima, nasuprot pokušajima da nas neko nagovori da filmove više ne gledamo u bioskopima, nego da ih gledamo preko različitih platformi, mobilnih telefona i drugih", rekla je Gojković.

Tanjug/Rade Prelić

Maja Gojković: Magija koju Kustendorf već 15 godina pruža svima koji vole film

Ministarka kulture i informisanja je naglasila da ono što sigurno privlači publiku koja za hodočašće smatra odlazak na ovaj festival je onaj divan spoj mladosti i iskustva, odnosno što na njemu mladi autori dobijaju svoju prvu šansu da prikažu šta znaju i umeju, kao i da razgovaraju sa najvećim imenima naše i svetske kinematografije.

"Želim da nekoliko dana uživamo u ovoj čudesnoj magiji koju Kustendorf već 15 godina pruža svima koji vole film i biće mi veliko zadovoljstvo da ove godine ili početkom sledeće nastavimo sa čudesnom i razdirućom lepotom stvaranja filma", zaključila je Gojković.

Programska celina Novi autori prikazaće debitantske dugometražne filmove reditelja koji su prethodnih godina učestvovali u takmičarskom programu Kustendorfa.

To su filmovi Ivana Bakrača "Posle zime", "Murina" Antonete Alamat Kusijanović i film "#dogpoopgirl" reditelja Andreja Huculejaka.

Petnaesti Kustendorf održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Mećavnik grada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura