Aktuelno iz kulture

Frontmen grupe Sex Mob Stiven Bernstin: Istorija džeza poštuje muzičare koji sviraju na svoj način, to je i naš slučaj

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2022

-

09:48

Frontmen grupe Sex Mob Stiven Bernstin: Istorija džeza poštuje muzičare koji sviraju na svoj način, to je i naš slučaj
Frontmen grupe Sex Mob Stiven Bernstin: Istorija džeza poštuje muzičare koji sviraju na svoj način, to je i naš slučaj - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Sinoćnim furioznim nastupom američki kvintet Sex Mob pozicionirao je Beograd kao svetsku prestonicu džeza.

Pred džez sladokuscima u Velikoj sali Doma Omladine Beograda Sex Mob potvrdio status jednog od najvažnijih sastava današnjice koncertom u okviru programa Beogradskog džez festivala.

Pre nastupa trubač i lider benda Stiven Bernstin kazao je Tanjugu da se dugo dogovarao sa Vojislavom Pantićem umetničkim direktorom BDŽF oko dolaska u Beograd.

Imamo poseban osećaj što smo prvi put u Beogradu u 25 godina postojanja benda.

"Znamo da je u Beogradu važan džez festival i da publika razume šta je odličan džez", kazao je Bernstin.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kada je pre četvrt veka kvartet Sex Mob sastavio Ledbelija, Elingtona, Prinsa, Kardiganse i Makarenu u jedan tok debi izdanja "Din of Inequity" džez je dobio najsnažniji novi impuls još od fri-vihora Orneta Kolmena.

Izašli iz legendarnog njujorškog kluba Knitting Factory, Stiven Bernstin i njegovi drugari pisali su novu istoriju džeza.

Na sledećem albumu džezovali su Elvisa, Stonse, Nirvanu i Abinog Fernanda, ponovo uz dobrog duha Elingtona, da bi se na njihovom stolu kasnije našle i teme iz filmova o Džejmsu Bondu, "Egzotika" Martina Denija, Felini i Nino Rota, kao i u većem obimu Ser Djuk.

Ali, Sex Mob ne obrađuje pesme - oni ih "seksmobuju", utvrdio je jednom prilikom vođa ovog kvarteta, slajd trubač Stiven Bernstin.

Svetska kritika i publika jednako cene američki džez bend.

"Istorija džeza je poštovala muzičare koji su svirali na svoj način. To je naš slučaj. Mi ne zvučimo kao ni slično kao neki drugi bend. Kada neko čuje naš koncert, on prepozna Sex Mob. Zato nas kritika obožava. Možda se se nekom ne sviđa kako mi sviramo, ali ne može niko da porekne da je naša muzika originalna", kazao je Bernstin.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kako kaže njegov bend se ne trudi da impresionira bilo koga.

"Trudimo se da naša muzika izlazi iz srca i da ima dobar bit, ali i malo zabave", kazao je Bernstin.

Sex Mob se zaista hrane idejama iz istorije raznih žanrova (ukrštajući ih i sa odgovarajućim autorskim materijalom), ali samo da bi zaokružili muziku koja je autentično njihova.

A ona spaja humor, tugu, konfuziju, strast i tugu, uz uvek snažan otkačeni gruv.

Danas je Sex Mob i skup individualaca sa uspešnim karijerama, čije su nadahnuće koristili Džon Zorn, Bil Frizel, Hal Vilner, Lu Rid, Nora Džons ili U2, uz nepregledni spisak najvažnijih avangardista Njujorka.

Bernstin naglašava da veliki broj mladih ljudi svira džez u ovom momentu i to ga ohrabruje u veri da će živo izvođenje džeza preživeti digitalnu revoluciju u 21, veku.

"Danas sam svirao sa srednjoškolcima... Zvučali smo kao veliki orkestar. Džez je svetska muzika koja će i dalje da bude veoma popularna kod velikog broja ljudi", kazao je Bernstin.

Komentari (0)

Kultura