Aktuelno iz kulture

Praznik za muzičke sladokusce: Kvartet "Shcime" otvara Beogradski džez festival

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2022

-

14:15

Praznik za muzičke sladokusce: Kvartet "Shcime" otvara Beogradski džez festival
Beogradski džez festival - Copyright bjf.rs

veličina teksta

Aa Aa

Sledeći tradiciju u poslednjih 15 godina Beogradski džez festival večeras u Domu omladine Beograda otvara domaći sastav - džez kvartet "Shcime" zajedno sa kamernim orkestrom Muzikon izvesti premijerno program koji će se naći na njihovom zejedničkom albumu, kazala je Tanjugu Milica Ševarlić, član Odbora Beogradskog džez festivala.

Pošto je proslavio 50 godina od osnivanja i uspešno prebrodio dve teške pandemijske godine, ne prekidajući niz festivalskih izdanja 2020. i 2021, Beogradski džez festival nastavlja da u punom sjaju predstavlja najbolje od savremenog džeza iz celog sveta.

U salama Doma omladine Beograda i MTS Dvorane biće održano 16 koncerata u okviru šest programskih celina, sa preko 100 muzičara koji dolaze sa pet kontinenata, uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih autora sa srpske džez scene.

U programu je pet koncerata srpskih umetnika - jedan solo nastup, tri benda i dva velika orkestra, što je rekordni broj u novijoj istoriji manifestacije, a koji reflektuje uspon srpskog džeza na globalnoj sceni, sa svakodnevnim priznanjima koje naši mladi umetnici dobijaju širom Evrope i sveta.

Ševarlić je napomenula da će publika večars imati prilike da čuje i i vidi srpsku flautistkinju i kompozitorku Milenu Jančurić sa svojim kvintetom i nakon toga pijanisti Aleksandra Jovanovića Šljuku i na kraju sasatv Power Nep trio.

"Ipak, posebnu pažnju džez sladokusaca na festivalu privlači sastav 'Sex Mob' Stivana Berstaina, trubača koji izuzetan kada je reč o muzičkoj sceni uopšte. Oni obeležavaju 25 godina rada i BDŽF je deo te velike turneje. Publika će imati prilike da čuje neke kompozicije sa prepoznatljivim pop temama, pa sve do sjajnih improvizacija", kazala je Ševarlić.

Za nju nema dileme da je prepoznatljivi imidž festivala mlada publika što nije uobičajno ako se uzmu u obzir evropski džez festivali.

"Obeležije ovogodišnjeg festivala su mladi muzičari koji čine dve trećine programa, ali i nastupi Big Bendova. Orkestarski džez zastupaju i Orćestre National de Jazz: Rituels (Francuska, Švedska, Belgija) i Big Bend RTS koji nastupa 30. oktobra sa trijom kubanskog pijaniste Omara Sose

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura