Aktuelno iz kulture

Svečano završen Sajam knjiga: Sledeće godine nas čeka "francuska sezona u bojama miholjskog leta"

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2022

-

13:05

Svečano završen Sajam knjiga: Sledeće godine nas čeka "francuska sezona u bojama miholjskog leta"
Svečano završen Sajam knjiga: Sledeće godine nas čeka "francuska sezona u bojama miholjskog leta" - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Počasni gost Međunarodnog beogradskog sajma knjige Rumunija tradicionalnim činom poslednjeg sajamskog dana predala je "Otvorenu knjigu" Francuskoj.

Rumunska ambasadorka Silvija Davidoju je uručila danas simbolično "Otvorenu knjigu" ambasadoru Francuske Pjeru Košaru, čije će zemlja biti počasni gost sledećeg 66. Sajma knjige 2023. godine.

Tokom svečanosti na Sajmu knjiga, Davidoju se zahvalila organizatorima za "osam divnih dana tokom kojih je Beograd štandu Rumunije bio odličan domaćin".

Davidoju je podsetila da se uz veoma bogat program štanda predstavili rumunski pisci, izdavači i predstavnici Ministarstva kulture Rumunije sa visokim profesionalizmom.

Navevši da su posetioci ocenili da je Rumunija predstavljena na visokom nivou, Davidoju je rekla da očekuje će se njena zemlja vratiti na Sajam knjiga.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

U svom govoru, Košar je ocenio da čin primopredaje simbolizuje snažnu privrženost Srbije frankofoniji, dodavši da se raduje učešću Francuske na Sajmu knjiga koji je od izuzetnog značaja za njegovu zemlju.

Prema njegovim rečima, sledeći Sajam knjiga biće prilika da se zajednički istakne saradnja Francuske i Srbije, a njegova ambasada i Francuski institut potrudiće se da kroz književnost istaknu dinamičnost veza u oblasti izdavaštva.

Košar je istakao da će to biti prilika i da se govori o drugim oblastima, kao što su turizam, sport i gastronomija u susret Olimpijadi u Parizu 2024. godine.

"Potrudićemo se da istaknemo značaj knjige u svim oblicima, poput audio i digitalne knjige, istaknemo saradnju u oblasti stripa koji je snažno zastupljen u Srbiji i Francuskoj, a biće i tradicionalne knjige iz svih oblasti", naveo je Košar.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Najavivši da će Francuska zvati na Sajam knjiga istaknute predstavnike svoje književnosti, Košar je rekao da je Erik Emanuel Šmit "rezervisao datum", da je pozvana Lejla Slimani, a želi da dođe i Tom Piketi.

Košar je rekao da će Francuska predložiti svim partnerima u Beogradu i Srbiji da joj se pridruže u predstavljanju, i pozvaće pozorišta, muzeje i predstavnike cvilinog društva da posvete posebnu pažnju francuskom stvaralaštvu.

Prema njegovim rečima, kroz predstave, izložbe i koncerte može se iduće godine očekivati "francuska sezona u bojama miholjskog leta".

"Povratak napisanih" u velikom stilu

Rezimirajući proteklih osam sajamskih dana, tačno devet sati pre "spuštanja zavese", koordinatorka projekta 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Ljiljana Šoškić podsetila je da je ovogodišnji sajam, posle mnogo meseci velikog posla, bio još jedan u nizu uspešnih i velikih praznika izdavaštva i srpske kulture na Beogradskom sajmu.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Posle dve pandemijske godine i nemogućnosti da uopšte održimo sajam, nastupilo je 416 direktnih izlagača (izlagača i suizlagača), od čega 325 domaćih direktnih izlagača i 91 inostrani direktni izlagač. Ukupan broj učesnika, koji obuhvata osim direktnih i indirektnih izlagača obuhvata i zastupljene firme, jeste 854", istakla je Šoškić.

Prema njenim rečima, Sajam je održan na više od 30.000 kvm bruto izložbenog prostora. Održano je 525 programa u organizaciji Beogradskog sajma knjiga i izdavača. Predstavljene su četiri izložbe.

Osim izdavača iz Srbije, hale su oplemenili i izdavači iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Italije, Kine, Irana Belorusije, Švajcarske, Maroka, Indije , Nemačke, Poljske, Egipta i Mađarske.

Sa svoje strane, žiri 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga razmatrao je i ocenio izdavačku produkciju u kategorijama za koje se dodeljuju priznanja.

Sajam knjiga je pratilo preko 1.200 novinara, snimatelja i fotoreportera iz elektronskih, štampanih i onlajn medija iz zemlje i inostranstva, akreditovanih za praćenje manifestacije.

Ljiljana Šoškić se na kraju zahvalila na poverenju i na svakom pojedinačnom doprinosu uspehu ovogodišnjeg Sajma, poželevši da takva atmosfera dočeka i izlagače, posetioce i goste 2023. godine, a među njima i sledećeg počasnog gosta - Francusku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura