Aktuelno iz kulture

Arheološko nalazište Medijana u Nišu biće otvoreno za posetioce do kraja godine

Komentari

Autor: Fonet

01/11/2022

-

23:51

Arheološko nalazište Medijana u Nišu biće otvoreno za posetioce do kraja godine
Medijana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Arheološko nalazište Medijana u Nišu, koje je zatvoreno više od četiri godine, biće otvoreno za posetioce do kraja godine, kaže gradska većnica za kulturu Adriana Anastasov, a za proleće 2023. najavljuje i zvanično otvaranje, prenosi danas portal Južne vesti.

Ona ističe da je Niš ove godine oborio rekorde u broju turista u poslednjih 20 godina i da je do septembra bilo više od 250.000 noćenja i oko 104.000 turista.

Nakon probijenih rokova, propalih tendera i brojnih najava nadležnih, Anastasov kaže da se završavaju pristupne staze i da će lokalitet biti otvoren i tokom zimskih meseci.

"Nadam se da će svi biti zadovoljni, jer je to nešto u šta su Grad i Ministarstvo kulture mnogo uložili", poručila je većnica.

Nalazište će tek na proleće naredne godine biti zvanično otvoreno, a gradonačelnica Dragana Sotirovski ističe da će ono pre toga biti pristupačno, kako bi oni koji dođu u Niš mogli da ga posete.

"Da ne bi bilo zabune i dezinformacija, mi ćemo Medijanu do kraja godine otvoriti za posetioce, da ne bismo onima koji duđu u Niš uskraćivali da je vide, ali zvanično otvaranje će biti na proleće", kazala je ona.

Prema njenim rečima, planira se velika svečanost i očekuje veliki broj zvanica iz zemlje i regiona.

Aktivisti niške Urbane gerile su nedavno okačili specijalno Ginisovo priznanje na kapiji lokaliteta, jer je, kako su naveli, oborio rekord po dužini nepristupačnosti za turiste.

Pre nekoliko meseci izabrane su firme koje će izvoditi završne radove - Ornament Investinženjering, Niković kompani i Dekorat iz Beograda, kao i pirotska firma Dim enerdži, a zatim je konačno završen Istorijsko-etnografski muzej u sklopu nalazišta.

Anastasov kaže da će do kraja godine početi i radovi na izgradnji Male scene Narodnog pozorišta, koju treba da rade Tončev gradnja i još pet kompanija iz Beograda, kao i da će nalazište Medijana, Ćele-kula i logor na Crvenom krstu dobiti osvetljenje i video-nadzor, u okviru projekta koji rade Turistička organizacija Niša i Ministarstvo turizma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura