Aktuelno iz kulture

Euronews "Film nedelje": "Odluka o odlasku"

Komentari

Autor: David Mouriquand, Euronews

06/11/2022

-

13:01

Euronews "Film nedelje": "Odluka o odlasku"
Euronews "Film nedelje": "Odluka o odlasku" - Copyright Printscreen YouTube/MUBI

veličina teksta

Aa Aa

Čeznete za nekim hičkokovskim filmom?  Ne morate tražiti dalje od novog filma Parka Čen-vuka "Odluka o odlasku" (Decision To Leave), koji je južnokorejskom reditelju doneo nagradu za najbolju režiju na Kanskom festivalu ove godine. 

Ovaj triler prati detektiva policije grada Busana Hae-džuna (Park Hae-il) dok istražuje sumnjivu smrt jednog bogataša. Žrtva, Ki Do-su (Ju Sung-mok) bio je strastveni planinar i pronađen je u podnožju planine. Svi tragovi upućuju da je ubistvo počinila njegova lepa, ali tajanstvena udovica Seo-re (Teng Vei) i ona postaje glavni osumnjičeni.

Međutim, dok detektiv ispituje ovu "femme fatale", postaje opčinjen njom. Da li je njen alibi oslobađa sumnji ili ga je izmanipulisala?

U svakom slučaju, među njima se javlja snažna i opasna veza.

Moglo bi vam se oprostiti ako ste na osnovu ovog opisa pomislili da je reč o filmu poput "Niskih strasti" samo na Parkov način, ali nije tako.

Ni oni koji očekuju nešto poput Parkovih ranijih ostvarenja, kakav je "Oldboy" ili "The Handmaiden", nisu u pravu, jer je "Odluka o odlasku" mnogo smireniji film, koji više sličnosti ima sa ostvarenjem "Stoker", nepravedno potcenjenim filmom ovog reditelja.

Park je napravio dragulj velike vizuelne lepote, koji koketira sa "Vrtoglavicom" i svim arhetipima klasičnog noir žanra, ali mu na uzbudljiv način daje novi život praveći od filam u suštini bolno romantičnu ljubavnu priču.

Montaža je precizna, a smela filmska fotografija uvlači vas u priču i psihu likova. Park u ovuj misteriju unosi i oblik lirske sumnje, zbog koje će vas film očarati svojim zakukuljenim obrtima.

Printscreen YouTube/MUBI

 

I zaista, "Odluka o odlasku" zahteva koncentraciju. Prepletene radnje traže punu pažnju, a mnogi detalji sa telefona protagonista - aplikacije, poruke i snimci, ključni su za priču, pa već komplikovanom zapletu daju još slojeva.

Izdržite do kraja i bićete nagrađeni sofisticiranom pričom o neispunjenoj čežnji čije će teme zabranjene ljubavi i bol usled gubitka dugo rezonovati s vama i nakon odjavne špice.

Što se tiče vrhunca, biće pravo iznenađenje ako ijednim drugim filmom ove godine budete više šokirani i opčinjeni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura