Aktuelno iz kulture

Upoznajte sve pobednike ovogodišnjeg Filmskog festivala u Kanu

Komentari

Autor: Staša Rosić

31/05/2022

-

23:21

Upoznajte sve pobednike ovogodišnjeg Filmskog festivala u Kanu
Upoznajte sve pobednike ovogodišnjeg Filmskog festivala u Kanu - Copyright Tanjug/AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Ruben Estlund osvojio je svoju drugu "Zlatnu palmu" na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu i to za svoj film "Trougao tuge" ("Triangle of Sadness"), satiru o influenserskoj kulturi, čija je premijera naišla na podeljene reakcije publike.

Ipak, kao i prethodnog puta kada je poneo kući zlatnu figuru u obliku palmine grane za film "The Square", njegov film "pogodio je žicu" žiriju i doneo mu glavnu nagradu Kanskog festivala.

Među ostalim dobitnicima nagrada Kanskog festivala je Kler Deni, koja je kući ponela svoje prvo Gran Pri priznanje sa glamurozne smotre filma i to za film "Zvezde u podne", a podelila ju je sa rediteljem Lukasom Dontom i njegovim filmom "Close".

Predstavljamo vam sve dobitnike Kanskih nagrada u glavnoj takmičarskoj konkurenciji:

"Zlatna palma" - "Trougao tuge", Ruben Estlund

Novi film reditelja Rubena Estlunda "Triangle Of Sadness" dobio je petominutne ovacije na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, a u finalu festivala i najviše priznanje.

Film, koji je Estlund nazvao njegovim "krajem zapadne civilizacije", prati manekenku i njenog partnera na putovanju luksuznom jahtom u društvu bogate elite.

Međutim, brod se u jednom trenutku nasuče na pusto ostrvo, a putnici su suočeni sa novom realnošću u kojoj njihov novac ne vredi ništa. 

"Triangle Of Sadness", koji bi doslovno mogao da se prevede kao "Trougao tuge", predstavlja manifest o jednakosti, onoj koja ne postoji i ne može postojati.

Kako je ocenila kritičarka portala Deadline: "Kada privilegovani budu svrgnuti sa pozicije na kojoj se nalaze, njihovo mesto brzo zauzimaju oni koji su do tog trenutka bili potlačeni i ponašaju se baš kao i njihovi prethodnici".

Reditelj Estlund, čija se supruga bavi modnom fotografijom, kaže da je ideju za film dobio u razgovoru s njom.

Tanjug AP/Vianney Le Caer/Invision/AP

Ruben Elund sa "Zlatnom palmom"

"Pričali smo o tome kako je moda proizvod, o uslovima u kojima manekeni rade i lepoti kao valuti. Osetio sam da je lepota privlačna, ali i zastrašujuća", rekao je on.

Estlund kaže da je najbolje reakcije za svoj film dobio od publike u Španiji, gde je za tridesetoro ljudi imao probnu projekciju.

"Imali smo odgovornost da napravimo dobar film. Srećan sam zbog toga što svi stoje iza ovog socijalističkog dela sadržaja filma", rekao je reditelj.

Gran Pri - "Close", Lukas Dont i "Stars at Noon", Kler Deni

Gran Pri ove godine dele Lukas Dont i Kler Deni za njihove filmove "Close", odnosno "Stars at Noon".

"Close" ili "Blizu" je film o prijateljstvu i praštanju iz ugla dvojice tinejdžera Lea i Remija.

Oni imaju 13 godina, ali njihovo prijateljstvo se naglo prekida. U pokušaju da shvati šta se dogodilo, Leo se zbližava sa Sofi, Remijevom majkom.

Mladi reditelj već je jednom oduševio kansku publiku svojim filmom "Girl" o transrodnoj devojčici koja sanja o tome da postane balerina za koji je dobio i "Zlatnu kameru" i još dvadeset nagrada na različitim evropskim festivalima.

Čuvena francuska rediteljka Kler Deni snimila je film "Zvezde u podne" (Stars at Noon) na engleskom jeziku smešten u Nikaragvi sa Džoom Alvinom i Margaret Kveli u glavnim ulogama.

Priča prati strasnu ljubavnu vezu između misterioznog britanskog biznismena i američke novinarke, koji se upliću u opasan lavirint laži i zavera za vreme građanskog rata u toj afričkoj zemlji.

Priča je zasnovana na istoimenoj knjizi Denisa Džonsona.

Specijalna nagrada povodom 75. godišnjice Kanskog festivala: Braća Darden, "Tori i Lokita"

Braća Darden nastavljaju tradiciju istraživanja gorućih tema savremenog društva, ovog puta pričom o dvoje tinejdžera čije prijateljstvo im pomaže da žive u izbeglištvu. 

Rediteljski duo prethodno je gostovao na Kanskom festivalu 2019. godine sa filmom "Young Ahmed", za koji su dobili nagradu za najbolju režiju. 

"Zlatnu palmu" osvojili su dva puta: 1999. za "Rozetu", a 2005. za "Dete".

Nagrada žirija: "Eo" i "Le Otto Montagne"

Kao i u slučaju Gran Pri nagrade, žiri je odlučio da nagradi dva ostvarenja: "Eo", savremenu interpretaciju kultnog klasika "Srećno, Baltazar" u režiji Ježija Skolimovskog i "Le Otto Montagne" ("Osam planina") Feliksa van Gruningena i Šarlote Vandermerš.

Ježijev film prati magarca po imenu Baltazar od poljskog cirkusa do italijanske klanice. To je istovremeno uvid u ljudski odnos prema bespomoćnim životinjama i sugestivna slika međuljudskih odnosa i kulturnih promena koje se odvijaju u savremenom svetu.

"Osam planina" je još jedna nagrađena priča o detinjstvu, odrastanju i prijateljstvu između dvojice dečaka - Pjetra, koji je iz grada i Bruna koji je poslednje dete u zaboravljenom planinskom selu.

Bruno je do kraja veran svojoj planini, dok Pjetro dolazi i odlazi, ali ostaju povezani zauvek.

Najbolja glumica: Zar Amir Ebrahimi, "Holy Spider"

Iranka Zar Amir Ebrahimi, koja živi u egzilu zbog toga što je u medijima u njenoj zemlji ocrnjena zbog svog ljubavnog života, osnovija je nagradu za najbolju glumicu Filmskog festivala u Kanu.

Ebrahimi u "Svetom pauku" (Holy Spider) igra novinarku koja pokušava da reši seriju misterioznih ubistava prostitutki u Mašhadu.

"Prošla sam mnogo toga da bih bila na ovoj sceni večeras. To nije bila laka priča. Bilo je poniženja, ali tu je bila i kinematografija", rekla je glumica publici kroz suze.

Reditelj Ali Abasi, snimio je triler zasnovan na istinitoj priči o poremećenom serijskom ubici koji je ubio nekoliko žena, a premijeru ovog ostvarenja u Kanu feminističke aktivistkinje iskoristile su za protest , u kom su žene nosile baklje sa crnim dimom i raširile transparent na kojem je pisalo "129 ubistava žena od poslednjeg Kanskog festivala". Taj broj ukazuje na broj žrtava porodičnog nasilja u Francuskoj.

Najbolji glumac: Song Kang Ho, "Broker"

Legenda južnokorejske kinematografije Song Kang Ho, kog znamo po filmovima kao što su "Sećanje na ubistvo", "Snowpiercer" i "The Host" osvojio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u komediji "Broker". 

Film je režirao japanski reditelj Hirokazu Koreeda, miljenik Kana, a snimio ga je u Južnoj Koreji i to sa južnokorejskim glumcima. 

U ovom ostvarenju Song Kang Ho igra Sang-hjuna, brokera koji sa partnerkom Dong Su (Gang Dong Von) pronalazi roditelje za napuštenu decu u zamenu za novac. Do zapleta dolazi kada jedna majka, koja je napustila svoju bebu, menja mišljenje i vraća se po njega. 

Istovremeno, dvoje detektiva pokušavaju da im uđu u trag.

Najbolji reditelj: Park Čan Vuk, "Odluka o odlasku"

Park Čan Vuk, autor poznate "Sluškinje" (The Handmaiden), posle šest godina se vraća u žižu javnosti filmom "Odluka o odlasku" ("Decision To Leave"), a za to dobio nagradu za najboljeg reditelja Kanskog festivala.

Priča prati policijskog detektiva, kog privlači misteriozna udovica, inače glavna osumnjičena u njegovom novom slučaju ubistva.

Park je redovan gost Kana, a njegov "Oldboy", film koji ima status kultnog, osvojio je Gran Pri 2003, dok je "Žeđ" (Thirst) dobila nagradu žirija 2009.

Najbolji scenario: "Dečak sa neba", Tarik Saleh

Švedski reditelj i scenarista koji je osvojio nagradu žirija za najbolji strani film Sandens festivala, ovog puta je snimio politički triler koji se bavi previranjima na prestižnom islamskom univerzitetu u Kairu i za njega osvojio nagradu za najbolji scenario Kanskog festivala.

"Želeo sam da otvorim Pandorinu kutiju i povedem publiku u svet koji je upleten u širi univerzum, koji nijedna kamera još nije snimila. Strogo govoreći, ovo nije film o islamu, nego o ideologiji i ratu ideja. Tema je više politička, nego religijska", rekao je ranije Tarik o ovom filmu.

"Zlatna kamera": "War Pony", Đina Gamel i Rajli Kio

Priznanje za najbolje debitante ove godine otišlo je u ruke Đini Gamel i Rajli Kio za ostvarenje "War Pony".

Tanjug/AP/Vianney Le Caer

 

Priča prati isprepletene živote dvojice indijanskih dečaka iz Lakota plemena koji žive u Pajn Ridž rezervatu.

Iako na prvi pogled "War Pony" deluje kao priča o moralnom sunovratu, budući da prikazuje scene dilovanja droge i kriminalni život adolescenata koji odrastaju u indijanskim rezervatima, u ovom filmu nema osude. 

Umesto toga, film prikazuje potencijalno iskupljenje i ističe koliko je teško odstupiti sa utabanih staza.

Inače, Rajli Kio je unuka Elvisa Prislija.

"Zlatna palma" za kratki film: "The Water Murmurs"

Kineska rediteljka Cjanin Čen, osvojila je "Zlatnu palmu" za kratki film za svoje ostvarenje "The Water Murmurs", koje govori o stanovnicima jednog malog sela, zateknutih katastrofom usled udara asteroida.

Dok ih podvodne vulkanske erupcije izazvane udarom teraju da pobegnu dublje u kontinentalni deo zemlje, oni se opraštaju jedni od drugih.

Anabel Jao igra devojku Nian, kojoj baš u takvom trenutku sećanja na detinjstvo u njihovom selu počinju da naviru sve jasnije i jasnije.

Interesantno je da je Anabel najmlađa ćerka osnivača kineske kompanije "Hjuvei" (Huawei).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura