Aktuelno iz kulture

Rediteljka Minja Bogavac za Euronews Srbija: Predstava "Devojčice" kroz autentične priče promoviše rodnu ravnopravnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/11/2022

-

18:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pre dva dana u Dorćol Placu održana je predstava "Devojčice" u režiji Minje Bogavac. Predstava govori o odrastanju žena u Srbiji danas i uvežbavana je četiri meseca, a interesantno je da u njoj ne igraju profesionalne glumice.

Dok se utisci još prepričavaju, rediteljka za Euronews Srbija kaže da je predstava istovremeno snažna i nežna.

"Želeli smo da napravimo predstavu koja promoviše rodnu ravnopravnost, feminističke vrednosti i koja priča po principu lično, a političko autentične i iskrene priče deset devojaka, koje dolaze iz različitih obrazovnih konteksta, porodičnog konteksta i slično", objašnjava Bogavac.

"Ja se ne sećam kada smo u Reflektor teatru imali tako nepodeljeno mišljenje publike i čini mi se da su ove devojke stvarno uspele da izazovu neke kompleksne emocije kod svih naših gledalaca i gledateljki. Na premijeri su dobile desetominutne ovacije", kaže rediteljka, dodajući da se nada da će se takvo interesovanje pozorišne publike nastaviti i u budućnosti.

Ružica Ristivojević

 

U predstavi devojke otvoreno govore o problemima koje su imale tokom svog odrastanja, a Bogavac ističe da društvo obično nema sluha za probleme žena.

"Društvo nikada nije navijalo za žene koje otvoreno govore o svojim problemima, ali ono što meni uliva mnogo nade i mnogo ohrabrenja je činjenica da je odrasla neka nova generacija. Ja još pripadam generaciji koja nije imala ime za mnoge probleme vezane za seksualno nasilje, za razne oblike rodno zasnovanog nasilja, koji su se nekako normalizovali. Ali danas kada vidite sve te mlade žene i devojčice na protestima Ženske solidarnosti, kada vidite kako su hrabro istupile protiv seksualnog zlostavljanja u mnogim kontekstima koje smo mi do sada javno smatrali besprekornim, zaista vam se čini da je feministička borba imala nekog efekta i ja svim srcem navijam za te mlade devojke i devojčice", kaže naša sagovornica. 

Ružica Ristivojević

Iz predstave "Devojčice"

Bogavac objašnjava da je predstava deo šireg projekta #supergirls, namenjenog edukaciji i osnaživanju devojaka i mladih žena. Projekat sprovodi Centar E8 uz podršu Agencije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women, a partnerske organizacije na projektu su: SOS ženski centar iz Novog Sada, NVO "Svetlost" iz Šapca, Grupa Grupa iz Kraljeva, Kokoro iz Bora i "Naš svet, naša pravila" iz Vranja. 

"Metodologije koje smo koristili zaista jesu zasnovane na pravljenju nekih sigurnih prostora gde devojke mogu da razgovaraju i da se otvaraju. Za mene lično, za sve komponente ovog projekta, a posebno kroz rad na predstavi to je bilo izuzetno emotivno i značajno iskustvo, pre svega jer sam se setila koliko devojke vole da razgovaraju", ističe rediteljka.

Euronews/Printscreen

 

Nova izvođenja predstave "Devojčice" u Dorćol Platzu zakazana su za 7, 17. i 30. novembar, posle čega kreće na turneju po Srbiji.

"Pop Culture Chalenge"

Centar E8 takođe je u organizaciji novog konkursa pod nazivom "Pop Culture Chalenge" koji poziva sve pojedince i grupe da predlože kreativna rešenja koja mogu da podstaknu i pokrenu ljude da podrže demokratiju, aktivizam, borbu za ljudska prava i civilno društvo, u okviru šireg društvenog konteksta, na inovativan, simbolički i zanimljiv način.

"U ovom svetu surovog populizma demokratija mora da postane popularna, kako bi opstala i u tom izazovu pozivamo sve umetnike, kreativce, ali i sve one koji imaju neke ideje za medije, originalne formate, pab kvizove, karaoke večeri, online kurseve učenja, i bilo šta drugo što može da komunicira sa velikim i širokim krugom ljudi", pozvala je Bogavac. 

Prijave su otvorene do 20. novembra, a finalisti će dobiti priliku da svoje projekte razviju u saradnji sa stručnim mentorima, a nekoliko projekata biće i nagrađeno sredstvima za realizaciju. 

Komentari (0)

Kultura